У Србији ће данас бити претежно сунчано и топло, са максималном температуром до 37 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Ветар ће бити слаб и умерен северни и северозападни. Најнижа температура биће од 16 до 23, највиша од 34 до 37 степени Целзијуса. У Београду ће такође бити претежно сунчано и топло. Ветар ће бити слаб и умерен северни и северозападни. Најнижа температура биће око 21 степени, а највиша око 34 степена Целзијуса.

Услед очекиване биометеоролошке ситуације опрез се препоручује кардиоваскуларним болесницима. Метеоропатске реакције могу бити изражене у виду променљивог расположења и главобоље.

РХМЗ упозорава и данас

Због високих температура РХМЗ издао је данас упозорење за подручје целе Србије, док је за сутра оно објављено због краткотрајних временских непогода. Упозорење за подручје Србије на високе температуре

Данас на северу, у већини места око 34 °Ц, у осталим крајевима од 35 до 37 °Ц, а сутра у целој землји од 35 до 39 °Ц. Упозорење за подручје Београда на високе температуре (за 26. јул)

Сутра на подручју Београда веома топло са температуром око 36 °Ц. Упозорење за подручје србије на краткотрајне временске непогоде (за 26/27. јул)

У уторак увече на северозападу, а током ноћи ка среди и у осталим крајевима локално су могуће краткотрајне временске непогоде: обилни плјускови са грмљавином, појава града и јак и олујни ветар.

На снази жути и наранџасти метео аларм

Због екстремно високих температура данас је на снази жути и наранџасти метео аларм.

Жути метео аларм упаљен је на територији Бачке, Баната и Срема, док је у осталим деловима на снази наранџасто упозорење.

Како је објављено на сајту РХМЗ-а, жути метео аларм значи да време може бити опасно (потенцијално).

– Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике – наводи РХМЗ.

Наранџасти метео аларм значи да је време опасно.

– Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе – стоји у објави РХМЗ-а.

Време наредних дана

У уторак сунчано и поново велика врућина, близу 40°Ц у многим местима. Ветар слаб јужних праваца или променљив. Притисак око нормале. Минимална температура од 15°Ц до 22°Ц, а максимална од 36°Ц до 40°Ц. У среду и четвртак мало мања врућина уз могуће ређе краткотрајне локалне пљускове у среду.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс