foto crkvenikalendar.comfoto crkvenikalendar.com

Српска православна црква данас прославља празник Благовести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Девици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Свети Јован Крститељ), Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Девици Марији у Назарету, поздравивши је речима: „Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!

„Зачуђеној и уплашеној Девици Марији Арханђео објашњава необичан поздрав: „Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавијек и царству Његовом неће бити краја“.

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара: „Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осјениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божији“.

Благовести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.Српска православна црква данас обиљежава Велику суботу, дан када је Исус Христос погребен и када је сишао у подземни свет – Ад и душама умрлих донео Јеванђеље.

Христос је то учинио, јер је он месија и избавитељ целокупног људског рода, а не само својих савременика.

Сутра је и последњи дан Великог поста.

ТопПрес/ Извор: Срна