Српска православна црква и њени верници данас славе Успење Пресвете Богородице или Велику Госпојину, најважнији од четири Богородичина празника. Њиме се уједно и завршава Госпојински пост, али се, с обзром да је среда, верници и данас посте на уљу, риби и вину.

По црквеном предању, Пресвета Дјева Марија је поживела још доста дуго после Вазнесења Исуса Христа, свог сина. Док је умирао на крсту Исус је своју мајку на чување предао светом Јовану Богослову, последњем апостолу који је остао крај Њега док је био разапет на крсту. У Јовановом дому живела је у непрестаној молитви, ишчекујући дан када ће отићи Сину свом и молећи Бога да је што пре узме себи. Често је походила места која су подсећала на велика дела њеног Сина. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала је светим апостолима у ширењу Божје речи.

Док се тако једном молила јавио јој се архангел Гаврило и рекао јој да ће кроз три дана упокојити, на шта се она веома обрадовала. Пожелела је да пре краја свог овоземаљског живота види још једном све апостоле. Та жеља јој је била испуњена. Око ње су се скупили сви апостоли да последњи пут заблагодаре овој Мајци над мајкама, Пресветој Богородици.

Опростивши се од њих, она је предала свој дух Богу. Ковчег са њеним светим моштима, уз пратњу мноштва хришћана, пренели су у Гетсимански Врт, у гробницу њених родитеља, Светих Јоакима и Ане. Док су га носили кроз град, из њега се непрестано ширио предивни мирис. Један од јеврејских свештеника дрзну се да рукама дохвати ковчег, али су му у том тренутку обе руке отпале. Видевши то, он поверова у Христа и руке су му се вратиле.

Од свих апостола само је Тома, по Божјем Промислу, изостао са погреба. Трећег дана Тома је стигао и пожелео да целива тело Свете Пречисте. Но када су апостоли отворили гроб, нашли су само Њену плаштаницу. Тело није било у гробу. Те вечери Богомајка се јавила апостолима, окружена мноштвом ангела.

– Радујте се, ја ћу бити с вама навек – рекла им је.

ОНА КОЈА МОЛИ БОГА ЗА НАС

Пресвета Богородица је посредница спасења хришћана и они је величају на сваком богослужењу, као светију од светих, часнију и чистију од херувима и серафима.

Празник Успења пресвете Богородице је један од четири велика празника посвећен Дјеви Марији. Овај се празник истиче, јер је на тај дан Мајка Божја стигла пре престо свог Сина одакле га моли за спас свих нас. Хришћани у њу верују као наду, прибежиште и заступницу пред Христом.

На овај дан зато хришћани одлазе у цркву, а они који су постили, причешћују се на јутарњој молитви. Да би се данас молили Богородици чистог срца, хришћани праштају онима који су им учинили нешто нажао и моле за опрост оне о које су се сами огрешили.

Данас такође свесрдно изговарају ове речи:

Богородице Дјево, радуј се
Благодатна Маријо,
Господ је са Тобом.
Благословена си Ти међу женама
И благословен је Плод утробе Твоје,
Јер си родила Спаситеља душа наших!

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс