Метеоролог Иван Ристић дао је за Информер.рс детаљну временску прогнозу за фебруар. Према речима метеоролога у фебруару нас очекује прави временски ролеркостер, будући да ћемо у првој половини месеца имати смену топлих и хладних дана, а да се отопљење и стабилизација времена очекује тек последњих дана фебруара.

Јаки западни ветрови у првој половини јануара одували су хладан артички ваздух далеко на исток ка Азијском делу Русије, Кини и Јапану, објашњава наш саговорник и додаје: Азорски антициклон полако јача и премешта се на европски континент. По његовој источној перииферији премештаће се ослабљени таласи влажног и хладног ваздуха. Ови таласи влажног ваздуха ц́е утицати на временске прилике у нашој земљи почетком фебруара. Са последњим таласом почеће прилив хладног артичког ваздуха са севера и североистока, што ће условити јаче захлађење у већем делу Европе, па и код нас! – истиче метеоролог Ристић.

Смена топлих и хладних дана у првој половини месеца

У среду, 1. фебруара, мали предах од падавина и најтоплији дан прве половине фебруара. Смена сунца и облака без падавина током дана. Ветар слаб и умерен западни. Најнижа температура од -3 до 2 степена Целзијуса, а највиша дневна од 7 до 12 степена Целзијуса.Време до краја недеље обележиће честе промене времена али и температуре. Први из серије таласа влажног ваздуха почетком фебруара стиже већ током ноћи између среде и четвртка.

У четвртак, 2. фебруара, претежно облачно, мало свежије у односу на среду и повремено са падавинама. У нижим крајевима углавном киша, а на планинама снег. Ветар слаб и умерен западни. Најнижа температура скоро свуда изнад нуле и кретаће се од 0 до 4 степена Целзијуса, а највиша дневна од 6 до 10 степени Целзијуса.

У петак, 3. фебруара хладније, ветровито уз појачан северозападни ветар. Смена сунца и облака који могу донети слабе падавине углавном суснежицу и снег, понегде и пљускове снега.

У јутарњим часовима слаб мраз од -3 до 1 степен Целзијуса, а максимална температура у мањем паду у односу на четвртак и кретаће се од 3 до 6 степени Целзијуса.

У суботу, 4. фебруара, још један талас влажног ваздуха условиће јаче наоблачење веч од јутарњих часова у северним крајевима које ће се брзо проширити и на остале делове наше земље. У почетку падаће снег који ће због прилива топлијег ваздуха са северозапада брзо прећи у кишу или суснежицу у нижим пределима. Дуваће слаб повремено умерен северозападни ветар. Најнижа температура од -3 до 1 степена Целзијуса, а највиша дневна температура поново у мањем порасту и кретаће се од 4 до 8 степени Целзијуса. У поподневним и вечерњим сатима појачан северозападни ветар, пад температуре и снег.

Ово уједно означава и почетак захлађења које ће потрајати скоро до половине фебруара каже Ристић и напомиње да се очекују и ледени дани када температура неће прелазити нулу.

– Од недеље, 5. фебруара и наредних седам дана на време у нашој земљи утицаће висински циклон и хладан артички ваздух. Услед даљег прилива хладног ваздуха са севера и североистока биће све хладније. Ветар слаб повремено умерен северни и северозападни. У јутарњим часовима се очекује слаб понегде и умерен мраз а током дана смена сунца и облака који могу донети снежне падавине али и пљускове снега. Најнижа температура у овом периоду биће од -7 до -2 степена Целзијуса, а највиша ће бити испод просека за почетак фебруара и кретеће се од 0 до 5 степени Целзијуса, с тим да средином следеће недеље има услова и за појаву ледених дана када температура неће прелазити 0 степени Целзијуса.

Приближавајући се средини фебруара хладан ваздух изнад нас ће почети да се повлачи на исток и уступа место нешто топлијем са запада, који ће нам донети више сунца и постепен мањи пораст температура тако да ће се средином фебруара максимална температура кретати од 5 до 10 степени Целзијуса. У јутарњим часовима још се понегде очекује слаб до умерен мраз. Ветар у скретању на југоисточни.Крајем друге и почетком треће декаде ново погоршање
Метеоролог истиче да нас крајем друге декаде и почетком треће декаде фебруара очекује ново, јаче погоршање времена.

– Имаћемо прво кишу, а затим захлађењем и са снегом. Ветар у скретању на појачан северозападни. Минимална температура почетком треће декаде од -5 до 0, а максимална од 0 до 5 степени Целзијуса.

Захлађење кратког даха

Према садашњим изгледима времена за сам крај фебруара метеоролог предвиђа пролепшање времена и пораст температура.

– Захлађење ће бити кратког даха јер већ крајем фебруара иде поново више сунца и пораст температура! – закључује наш саговорник.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс