Дивље свиње пустоше усеве

Дивље свиње пустоше усеве

Тешко је у селу Горња Црнућа, пет километара од северне индустријске зоне Горњег Милановца, наћи домаћина којем дивље свиње нису „обрале“ кукурузишта и њиве посејане пшеницом… Лакше је, нажалост, наћи оне који због истих штета редом одустају од те врсте ратарства! Осим Горње Црнуће, где је ова мука најгора у засеоку Дугопоље, њу трпе и многа села под Рудником, али и она под другим, удаљенијим шумама.

Куда, према штетама домаћинима и по важећим законима, „иду“ дивље свиње, које закони штите од убијања, уз новчане и друге строге казне? Засад, иду несметано њивама домаћина, ма како их они штитили непробојним оградама и жичаним електричним „чобаницама“. Неки су организовали ноћне страже наоружане како ко, а углавном петардама…

У Дугопољу од пољопривреде живи 12 домаћинстава, и она која повремено долазе у своје куће – сведоче Драгомир Ђорђевић (61) и Милисав Ђорђевић (77) усред опустошених „оаза“ у Драгомировим кукурузиштима, који наставља: – Због штета од дивљих свиња, почео сам да обирем кукуруз чак и пре његовог пуног зрења, не бих ли ишта спасао, али не вреди… Пробијају чак и густу ограду од бодљикаве жице упредену са живогором, младим грабићима које је садио још мој отац, због заштите од тих штеточина. Њиве сам још гушће оградио бодљикавом жицом, али узалуд. Надлежна министарства нам одговарају да их заштитимо електричним „чобаницама“. Али, прву дивљу свињу која на ту жицу налети та „чобаница“ само пецне, а да је и ошамути нема вајде, јер та прва изврши пробој, потрга жицу, а сав њен и други чопори несметано улазе у њиве. „Преоравају“ нам ливаде кошанице. Најгоре је, што већ почињу да „преоравају“ и дворишта. Како да их спречимо…? Дивља свиња у Србији, изгледа, има већа права него пољопривредник!

Ако би ико од мештана убио дивљу свињу, сместа следи казна од најмање 30.000 динара. – Недавно, момци одавде су их ловили, али им је одузето оружје и наплаћена казна, а за те паре на пијаци се могу купити велике домаће свиње! – упозоравају Ђорђевићи.

ПРАВИЛНИК

О мерама за спречавање штета од дивљачи, штете на дивљачи и поступцима њиховог утврђивања, на снази је Правилник Ловачког савеза Србије. Потписао га је 2011. тадашњи министар пољопривреде и шумарства Душан Петровић. Ђорђевићи су овог септембра добили два решења Ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић“ из Горњег Милановца, у којима им се саветује да, ако им дивљач још буде правила штете, напишу нове пријаве и захтеве.

УМРО НА СТРАЖИ

– Пре две недеље, у суседним Сврачковцима на својој њиви умро је Б. С. на ноћној стражи, где је био због дивљих свиња… Треба ли још неко да умре, или да кога, не дај Боже, те звери у чопорима, ако имају младе, растргају?! – упозоравају Драгомир и Милисав Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, М.Бошњак

KOMENTARI