Иновативни лекови ће бити прекретница у борби са вирусом корона, оценио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и најавио да до краја децембра у Србију стиже 10.000 доза лека „молнупиравир“ компаније Мерк, као и Фајзеров лек.

Ђерлек је упозорио да тренутно у Србији има више од 1.000 оболелих од короне дневно, и да то је озбиљна бројка која указује на то да нема места опуштању, али и да је оптимиста да ће 2022. бити „много повољнија година“.

„Надам се да ће и ова као и све друге пандемије ослабити након две године“, рекао је Ђерлек за ТВ К1 и указао да ће омикрон сој, који још није регистрован у Србији, „сигурно стићи“.

„Налазимо се у ‘обручу’, јер је омикрон регистрован у Румунији, Хрватској и Црној Гори. Корона нас стално изненађује и морамо бити спремни за најгори сценарио“, нагласио је Ђерлек и додао да ни делта сој у почетку није давао тешку клиничку слику.

„Нико са сигурношћу не може казати шта ће се дешавати у наредним месецима. Још је рано говорити о ефикасности вакцина када је о омикрон соју реч. Нови сој даје разлога за забринутост, али нема места паници“, поручио је Ђерлек.

Рекао је и да се у Србији се спроводе истраживања да ли ће ивти потребна и четврта доза вакцине, додавши и да постоји мањак вакцина у свету али да то грађане Србије не треба да брине.

„Имамо редовну испоруку Фајзер вакцина, а у Торлаку смо произвели милион и по доза Спутњик В вакцина. Дај Боже да све те вакцине искористимо“, рекао је Ђерлек и нагласио да Србија неће дозволити да вакцинама истекне рок трајања већ да ће их поделити онима који желе да их приме.

ТопПрес/ Извор: ФоНет