Ако до краја јуна успемо да ревакцинишемо три милиона људи, сигурно је да ћемо имати мирније лето и да ће моћи да се размишља о одморима, рекао је данас за портал Нова.рс председник Националног координационог тела за вакцинацију Мирсад Ђерлек.

Према званичним подацима, две дозе вакцине до сада је примило нешто више од 1,26 милиона грађана.

Ђерлек је оценио да се кампањом, трибинама и разговором са грађанима повећава број оних који се вакцинишу и да су резултати посебно видљиви у последњих двадесетак дана.

Према његовим речима, највише се радило на стручном, научно утемељеном објашњавању медицинским сестрама и студенткињама да вакцинација не може да угрози њихово будуће потомство, нити да утиче на стерилитет.

„Када смо причали о стерилитету, схватили смо да су се многе студенткиње и медицинске сестре плашиле. Ипак, када су виделе да је ковид много опаснији, а да од вакцине нико није добио стерилитет, повећан је број медицинских сестара и студенткиња које су се вакцинисале“, рекао је Ђерлек.

Оценио је и да су грађани изложени великом броју дезинформација када је реч о вакцинама и вакцинацији, и да су због тога уплашени.

ТопПрес/ Извор: ФоНет