Ђерлек: Циљ више од 50 одсто вакцинисаних у јуну; Кон: У току јуна опадање активности вируса

Ђерлек: Циљ више од 50 одсто вакцинисаних у јуну; Кон: У току јуна опадање активности вируса

Једини начин који би нам обезбедио мирније лето је вакцинација против корона вируса више од 50 одсто пунолетних грађана у јуну, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и навео да се залаже за увођење нових модела за стимулацију вакцинације.

Ђерлек је на К1 телевизији рекао да је, према најновијим подацима од синоћ, 2.561.520 пунолетних грађана примило прву дозу, 2.066.153 другу дозу вакцине, и да је дато укупно више од 4.620.00 доза вакцине.

Навео је да достизање више од 50 одсто вакцинисаних није колективни имунитет, али да значи успостављање контроле над епидемијом. „Попуштање мера је једна од позитивних сигнала да успостављамо контролу. Нема места за еуфорију, али има за оптимизам“, рекао је Ђерлек.

Каже да су у овом тренутку бројке и ситуација сасвим подношљиви, али да је увек опрезан у прогнозама.

„Чекам јесен, мислим да ћемо на јесен имати више података и смелости да кажемо каква нас прогноза очекује до краја године“, навео је Ђерлек.

Поводом најава Светске здравствене организације да ће се у неким земљама појавити четврти талас епидемије, Ђерлек каже да је сигуран да ћемо ми избећи тај четврти талас, с озбиром на велики број вакцинисаних.

„Можемо очекивати да, и ако се појави, не може да буде толиког интензитета какав је био раније“, рекао је Ђерлек.

Нагласио је да је вакцинација младих кључни фактор у постизању колективног имунитета и навео да ће у наредних неколико недеља бити донети одлука о евентуалној вакцинацији младих између 12 и 15 година о чему се за сада, додаје, само разговара.

Поводом навода да је 80 одсто деце у Србији прележало корона вирус, Ђерлек је рекао да му смета то што олако износимо озбиљне податке и да је за такве тврдње неопходна озбиљна и велика студија која би то и доказала.

Подржао је увођење нових модела стимулације за вакцинисане, наводећи да су млади заинтересовани за одређене манифестације, али и путовања и да треба размишљати о ваучерима који би им помогли да путују.

„Покушавамо да не правимо дискриминацију, желимо да уведемо нове моделе за промоцију вакцинације, јер без тога не можемо лако доћи до циља. То ради цео свет“, каже Ђерлек, који је и председник Националног координационог тела за имунизацију.

Кон: У току јуна даље опадање активности вируса

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да се епидемиолошка ситуација у Србији стабилизује и да се очекује да ће током јуна доћи до даљег опадања активности корона вируса.

Кон је за ТВ Пинк рекао да је мањи број хоспитализованих и да се из недеље у недељу „јасно види смањење броја новооболелих“.

„Онако као што смо и очекивали, у току јуна месеца ће доћи до даљег опадања активности вируса, та нека прогноза у смислу да ће то бити после 21. јуна се остварује“, навео је Кон.

Он је, међутим, упозорио да још није довољно велики број вакцинисаних, те да постоје такозвани „џепови“, односно места где осетљиве групе могу да се заразе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI