Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да ће у току ове недеље три до пет Инфективних одељења Општих болница у Србији бити укључено у збрињавање ковид пацијенте.

„Због велике удаљености појединих места од три главне ковид болнице – Батајница, Нови Сад и Крушевац, и ризика транспорта „тешких“ пацијената до њих, Министарство здравља ће у југозападној и југоисточној Србији, из превентивних разлога и смањења ризика приликом транспорта пацијената, збрињавати ковид пацијенте на Инфективним одељењима Општих болница“, казао је Ђерлек за РТС.

Ђерлек је истакао да се ове не ради зато што имамо проблем са попуњеношћу капацитета, јер је она у овом тренутку око 35 процената, већ због квалитетније здравствене заштите ковид пацијената.

Према његовим речима, оваква организација неће угрозити нормално функционисање болница кад су у питању не ковид пацијенти, а значиће пуно да се пацијенти не транспитују предалеко.

Тежиште проблема је поново на ковид амбулантама, тако да је продужен рад до 22 сата, а амбаланте у Земуну, Новом Београду и Палилули раде 24 сата, казао је државни секретар.

Ђерлек је навео да је број прегледа око 250 у току 24 сата, од тога 25-30 ноћу, што је оптерећујуће да сви пацијенти буду адекватно и квалитетно збринути.

„Без обзира што се очекује повећање броја заражених и хоспитализованих, нема места за панику, али нам је потребна опрезност и лична и колективна одговорност. Неоправдано се игнорише присуство корона вируса који нам и даље задаје проблеме, због малог процента вакцинације и непоштовања епидемијских мера, што је вирусу омогућило непрестано мутирање и пробој имунитета“, рекао је Ђерлек.

Како каже, тачно је да је сада клиничка слика блажа, али старијим пацијентима са тешким хроничним болестима који нису примили четврту дозу живот може бити озбиљно угрожен.

„Срећан сам што је држава набавила потребне вакцине и најсавременије и најбоље антивирусне лекове као што је Паксловид, те и подваријанте омикрона реагују на њих. Зато је моја молба да се људи вакциниши и на време јаве првој ковид амбиланти“, рекао је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ