Борба са делта сојем вируса корона је изузетно сурова и очекујемо да у наредним недељама покаже сву своју снагу, изјавио је за Танјуг државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је навео да је темпо вакцинације изузетно спор, додајући да је тужно видети младе невакцинисане људе на респираторима.

Он је истакао да смо са око 52 одсто вакцинисаних, далеко од колективног имунитета, а тако смо продужили опстанак вируса, који је сада мутирао.

Ђерлек је упозорио да је делта сој далеко заразнији од првобитне вартијанте вируса, и зато је још једном апеловао на све да се вакцинишу, јер је то једино решење.

Према његовим речима, ђаци су до сада били изузетно дисциплиновани и школе нису биле извори заразе, али додаје да не зна до када ће потрајати редовно похађање наставе, која почиње сутра.

„Здравствени систем је спреман, иако статистички подаци указују да је ситуација све озбиљнија“, рекао је Ђерлек.

Он очекује да ове недеље број оболелих достигне 3.000 хиљаде.

Ђерлек уверава да је држава спремна за нови талас вируса и да је обезбеђена довољна количина кисеоника, лекова и болничких капацитета.

„Са свим изграђеним капацитетима, очекујемо да здравствени систем функционише паралелно и да ће не-ковид пацијенти имати бољу здравствену заштиту, као и да неће трпети као претходних годину и по дана“, рекао је Ђерлек.

Очекује одлуку о условима одласка у биоскоп и позориште

Ђерлек је изјавио да очекује да ће Кризни штаб на следећим седницама разматрати услове одласка у биоскоп и позориште, а као једну од опција које ће бити разматране најавио је пун капацитет посећености биоскопа за вакцинисане посетиоце.

Гостујући у емисији „Уранак“ на телевизији К1, Ђерлек је рекао да је то један од начина да држава награди „људе који су показали личну и колективну одговорност“.

„Искрено да вам кажем, да није било тих 52, 53 процента који су се вакцинисали ми би сад имали катастрофу. Да није било државе која је обезбедила милионске дозе вакцина у најгорем времену, кад је било теже доћи до вакцине него до атомске бомбе, не би дошли ни до тих 52 посто“, оценио је Ђерлек.

Према његовим речима, вакцинација нема алтернативу и потребно је учинити све да буде повећан број вакцинисаних, „ако уопште желимо да се вратимо нормалном животу“, јер ће зараза „трајати више година него што смо сви ми мислили“.

Ђерлек је оценио да у Србији нема дискриминисаних по питању могућности уласка на неку манифестацију, пошто је поред вакцинисаних, то омогућено онима који су прележали Ковид-19, као и невакцинисанима који желе да се тестирају на уласку.

„Ако је неко вакцинисан, а неко може да се тестира, о којој дискриминацији причамо? Ако у Србији нема демократије у сваком смислу те речи, где је има? А ми испадосмо сад, по мишљењу неких наших људи, што је жалосно, као нека тоталитарни држава, што заиста нема везе“, истакао је Ђерлек.

Према његовим речима, ширење вируса може бити спречено само ако на неки начин утичемо на велика окупљања где неће бити много невакцинисаних људи.

Упитан да прокоментарише музичке догађаје овог лета на којима је било и до 20.000 посетилаца, Ђерлек је рекао да фестивали нису много утицали на ширење заразе, да „ни на једном нисмо имали велики број заражених“, посебно нагласивши да је задовољан организацијом Егзита.

„Имали смо заражене тамо где су људи организовали весеља са преко 500 људи. У неким градовима држале су се свадбе са 1.000 људи. Летовања, непоштовање епидемијских мера, окупљања, сада имамо те последице“, рекао је Ђерлек.

Он је нагласио да „све зависи од организатора“, који „сноси сву одговорност за сваку врсту окупљања и на неки начин ствара правила како се може ући и присуствовати догађају“.

„Понављам, држава је заиста урадила све, чак и 200 посто од онога што се очекивало. Очекивало се да ће здравствени систем месец дана од почетка епидемије пропасти. Све живо смо урадили. А и не можете све очекивати од државе“, рекао је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг