Ђерлек: До Видовдана очекујемо 50 одсто ревакцинисаних грађана

Ђерлек: До Видовдана очекујемо 50 одсто ревакцинисаних грађана

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да је реално очекивати да до краја јуна против вируса корона буде ревакцинисано 50 одсто становништва, односно, око 2.800.000 пунолетних грађана Србије истичући да ће се тиме успоставити контрола над епидемијом.

Ђерлек је за К1 телевизију казао да свакодневно пада број новооболелих, али да је и даље потребан опрез, те да победу над короном можемо очекивати када број новооболелих падне испод 100 дневно.

Он је рекао да је потребна јача и бржа имунизација становништва наводећи да се дневно вакцинише око 25.000 људи, али да би било боље да је већи број.

‘Реално је да до Видовдана достигнемо 50 одсто ревакцинисаних пунолетних грађана“, казао је Ђерлек.

Навео је да је у Србији до сада 2.338.000 пунолетних грађана примило прву дозу вакцине против вируса корона, док је 1.842.000 ревакцинисаних.

Додао је да је у среду ревакцинисано близу 30.000 људи и изразио очекивање да ће са седам-осам дана број ревакцинисаних бити близу два милиона пунолетних грађана што је око 35 одсто становништва.

Ђерлек је апеловао на младе да се вакцинишу и да покажу друштвену одговорност и зрелост истицћући да очекује одговорност радно активног становништва од 40 до 60 године.

“Нисмо задовољни бројем вакцинисаних међу младима, а очекујемо да се тинејџери од 16-17 година вакцинишу, јер је Национални комитет за имунизацију дао препоруку да се и они вакцинишу“ навео је Ђерлек.

Он сматра да треба наћи нове моделе стимулације и промоције вакцинације против вируса корона наводећи да је, на пример, после прве вакцинације председника Србије Александра Вучића у једном дану вакцинисано око 80.000 грађана.

“Код нас кратко трају еуфорије, највише десет дана после вакцинације председника или јавних личности, а онда се поново успавамо“, казао је Ђерлек.

Навео је да је стимулација и промоција вакцинације нешто што је дозвољено и да Србија прати шта се ради у свету наводећи да су уведени вакциналних пунктови у тржним центрима, излетиштима, аутобусима, али и организовани мобилни вакцинални тимови који вакцинишу грађане у руралним подручјима.

Ђерлек је рекао да је најмањи одзив грађана за вакцинацију у Тутину где је, како каже, имунизовано 8,2 одсто пунолетних грађана уз констатацију да је у том граду проблем политика, односно, то што је на власти Странка демократске акције Сулејмана Угљанина.

““Он каже да више верује природном заражавању и стицању имунитета него вакцини.Тек смо јуче успоставили мало бољу комуникацију са локалном самоуправом и формирали нову стратегију“, рекао је Ђерлек.

Додао је да је до сада вакцинација у Тутину спровођена само на пункту у Дому здравља и да то није довољно због чега су формирани мобилни тимови који ће обилазити села на тој општини.

На питање о вакцинацији деце, Ђерлек је рекао да треба прилагодити дозе за децу уз оцену да је компанија Фајзер највише одмакла у том правцу, али да није реално очекивати да вакцина за децу до 12 година буде спремна пре прве половине 2022.године.

Додао је да је вакцина за старије од 12 година одобрена у Канади и САД, а да ће Србија пратити шта се дешава у свету, али да на првом месту треба веровати нашој Агенцији за лекове и стручним комисијама.

“Разговара се о томе јер су деца важна популациона група, најмлађи нису у овом тренутку угрожени, али не значи да не треба размишљати превентивно“, рекао је Ђерлек.

На питање о трећој или четвртој дози вакцине против вируса корона, Ђерлек је рекао да ту причу треба “оставити по страни“ да се не збуњују грађани, а да енергију треба усмерити на стимулисање грађана да приме прву и другу дозу.

Поновио је да су вакцине безбедне, да је у Србији дато 4.180.000 доза и да нико није преминуо од последица вакцине нити осетио било какво штетно дејство.

Ђерлек је рекао да корона неће брзо напустити планету и да ће највероватније бити потребна вакцинација на годишњем нивоу или на 18 месеци о чему ће, каже, коначну реч дати струка.

“Зато је охрабрујућа вест да је Москва одобрила вакцину која је произведена на “Торлаку“, спремамо и другу фабрику са “Синофармом“, а постоји могућност да се прави и трећа фабрика за вакцине“, рекао је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI