На болничком лечењу тренутно је око 4.100 ковид пацијената, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да су то још високе бројке, да нема места за опуштање и да грађани треба да се придржавају епидемиолошких мера.

Ђерлек је навео да је на респираторима у јединицама интензивне неге од 135 до 145 пацијената и да та бројка забрињава.

„Када би поредили број пацијената на болничком лечењу пре месец, месец и по дана и данас, могли би да кажемо да су то добри резултати. Међутим, нисмо задовољни тим бројкама, оне су још високе и број људи на респираторима од 135 до 145 је нешто што нас забрињава и морамо бити врло озбиљни у тој ситуацији“, рекао је Ђерлек.

Он је апеловао на грађане Србије да се придржавају епидемиолошких мера – носе маску, држе дистанцу.

„Све похвале за велики одзив за вакцинацију, али немој да покваримо имунизацију непридржавањем епидемиолошких мера“, рекао је државни секретар.

Забрињава што број новозаражених не опада

Ђерлек је, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, рекао да забрињава што број новозаражених, као и број пацијената на респираторима, не опада.

„То значи да и даље морамо бити врло опрезни и придржавати се епидемиолошких мера како не би умањили вредност вакцинације за коју имамо похвале из целог света“, објаснио је он.

Ђерлек је замолио грађане да не потпадну под еуфорију вакцинације, и да се придржавају епидемиолошких мера, јер још има доста до крајњег циља, што је контролисана епидемиолошка ситуација.

Тендери за набавку опреме за све болнице у Србији

Ђерлек је најавио да ће бити расписано неколико тендера за набавку велике количине медицинске опреме за све здравствене установе у Србији.

„У питању је више стотина милиона“, рекао је Ђерлек новинарима након састанка министра здравља са директорима ковид болница.

Како је истакао, то се није десило у протекле две до три деценије – да се обнавља опрема у свим болницама.

Он је апеловао на директоре болница да искористе ову јединствену прилику.

Такође, Ђерлек се захвалио медицинском особљу што се већ годину дана бори против пандемије.

Странци са пребивлиштем у Србији могу да се вакцинишу

Ђерлек је рекао да у Србији могу да се вакцинишу страни држављани који имају пребивалиште у нашој земљи.

На питање да ли страни држављани могу да се вакцинишу у Србији и каква је процедура, Ђерлек је казао да сви страни држављани који имају пребивалиште у Србији, као и грађани Србије, могу да се пријаве преко е-управе.

„Биће позвани према месту пребивалишта да се вакцинишу у најближем центру за вакцинацију“, рекао је Ђерлек након састанка министра здравља са директорима ковид болница.

ТопПрес/ Извор: Танјуг