Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да се тренутно не размишља о увођењу нових здравствених установа у ковид систем и најавио жустрију и агилнију кампању вакцинације у медијима.

Ђерлек је за РТС рекао да је у болницама и даље 90 одсто невакцинисаних и истакао да у ковид болници у Батајници 95,6 одсто пацијената није вакцинисано.

Указао је да је 54 одсто грађана примило вакцину и да та бројка полако расте.

„Није то нека бројка којом смо ми задовољни, али оно што ћемо урадити је мало жустрија и агилнија кампања у медијима, супротставићемо гугл докторима, наше најбоље стручњаке из области вирусологије, имунологије, епидемиологије желимо да објаснимо људима колики је значај вакцинације“, навео је Ђерлек.

Нагласио је да ће жустрије кренути на терен и разговарати очи у очи са људима, јер се, како је навео, показало да има ефекта када тако објасните људима да треба да се вакцинишу.

Ђерлек је истакао да је делта сој корона вируса дошао месец дана раније него што је било очекивано, али нас није изненадио.

„Имамо већ искуства и ми смо се организационо и спремили за то и знали смо отприлике да ће у другој половини септембра и почетком октобра делта сој показати највећу своју снагу“, рекао је Ђерлек.

Истиче да је важно да смо спремни и да имамо довољно капацитета у ковид систему.

Он је додао да је за овај четврти талас била стратегија да се прво попуњавају три ковид болнице и да су оне максимално попуњене.

„Оне примају само онолико колико могу и да отпусте и показало се да је то пун погодак за здравствени систем, јер смо га знатно растеретили, ту смо збринули око 2.000 пацијената који болују од ковида“, рекао је Ђерлек.

Што се тиче осталих клиничко-болничких центара, каже Ђерлек, они су 90 одсто попуњених капацитета, а широм Србије опште болнице су око 80 одсто попуњене.

Ђерлек је додао да, где год је била јака кампања локалних самоуправа, ту су добри резултати када је реч о броју вакцинисаних.

„Углавном сам Нови Пазар и Тутин помињао да су на зачељу и увек су били на зачељу табеле, али сад имам један добар пример из Новог Пазара – побољшали смо знатно вакцинацију. У јуну су имали 800 вакцинисаних, у августу 1.100, а у септембру 3.600“, навео је Ђерлек.

Говорећи о томе како је до тога дошло, каже да се пре свега укључила локална самоуправа у кампању, као и верске заједнице и да су грађани схватили да нема шале са ковидом 19 и тако је направљен велики помак.

До сада је вакцинисано 23 одсто младих од 18 до 30 година, али Ђерлек напомиње да ће радити и на повећању стопе вакцинације и у тој узрастној групи.

„Отварају се два нова пункта у Београду у Галерији један пункт, а од понедељка и у Ушћу на захтев великог броја грађана и ту ће предузетници поново дати подстицајне стимулације да побољшамо вакцинацију“, додао је Ђерлек.

Истиче да је Медицински факултет добар пример, али да ће разговарати и са другим факултетима и одржати трибине средњошколцима о значају вацинације.

Говорећи о поштовању мера, каже да је много мање поштовање мера него у трећем таласу и то се драстично одразило на пораст оболелих.

Истиче да је пооштрена контрола мера и да је од 27. септембра до 3. октобра направљено 13.500 инспекцијских надзора, што је 20 одсто више него претходне недеље.

„Ми ћемо повећавати број инспекцијских надзора. Епидемијске мере могу дати ефекат само ако буду добро контролисане односно спроведене у пракси и на делу уз наравно вакцинацију, вакцинацију, вакцинацију“, поручио је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг