Ђерлек: Ситуација комплексна,може бити забрињавајућа

Ђерлек: Ситуација комплексна,може бити забрињавајућа

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, оценио је тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији као комплексну и упозорио да она за месец дана може бити забрињавајућа. Он је гостујући на РТС поручио да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен.

Ђерлек истиче да не можемо постићи задовољавајући број вакцинисаних грађана, јер је 48,46 одсто ипак низак ниво који нас удаљава од колективног имунитета.

„Трудићемо се да у наредних месец дана покушамо да повећамо проценат вакцинације“, рекао је Ђерлек.

Он је изразио наду да ће ученици школску годину почети регуларно, али је додао да је месец дана, међутим, и дуг и кратак период.

„Видећемо за месец дана каква ће бити епидемијска ситуација и Кризни штаб ће сигурно одлучити у том тренутку шта је најбоље за наше школарце“, нагласио је Ђерлек.

Додао је да ће последња недеља августа бити одлучујућа.

„Евидентно је појавом сунчаних дана и годишњих одмора да су људи заборавили да је корона вирус присутан и да су заборавили да треба да се вакцинишемо. Углавном су пажњу усмерили на коришћење годишњих одмора и опустили се“, рекао је он.

Истакао је да то може да разуме после 15 месеци стреса.

„Са друге стране, не могу то да подржим из два разлога. Један је – ићи невакцинисан на летовање и мешати се са грађанима европских земаља, где је актуелна епидемијска ситуација врло лоша, велика је могућност да се заразите и врло је опасно. Са друге стране, невакцинисан чекати делта сој и септембар је врло ризично“, поручио је Ђерлек.

Поновио је апел да се људи што више вакцинишу и на тај начин спрече да јесен буде тешка.

Када је реч о трећој дози вакцине за коју је Стручни комитет дао препоруку, Ђерлек каже да је она нешто што је потребно, посебно за одређене категорија становништва.

То су, како је објаснио, хронични болесници, пацијенти са малигним болестима, трансплантирани пацијенти посебно они са трансплатацијом коштане сржи, старији пацијенти од 70 година, пацијенти старији од 60 година у домовима за старе, запослени у здравству и службама социјалне заштите.

„Морамо бити јасни да имају право и сви грађани где није било очекиваног имуног одговора да се јаве и приме трећу дозу“, додао је Ђерлек.

На питање да ли је препорука да се узме иста вакцина или не, Ђерлек каже да је препорука да трећа доза буде „Фајзерова“ или „Модернина“ вакцина која ће доћи на јесен, али да то не искључује могућност да се изабере било која од четири вакцине које је одобрила Агенција за лекове.

На питање зашто „Фајзер“ или „Модерна“, Ђерлек каже су испитивања која су вршена на великом узорку у свету и на основу искуства која има Стручни комитет, показала да дају бржи имуни одговор.

„Међутим, и све остале вакцине су квалитетне и не можемо их занемарити“, нагласио је Ђерлек.

Говорећи о обавезној вакцинацији здравствених радника, Ђерлек каже да они треба да покажу пример и одговорност и да не могу лечити људе ако постоји могућност да их заразе.

„Са друге стране, не можемо дозволити да људи који дођу и буду негативни на антигенском тесту заразе здравствене раднике“, наводи Ђерлек.

Нагласио је да подржава обавезну вакцинацију здравствених радника.

„Држава неће наметати глобалну обавезну вакцинацију становништва, оставићемо и даље да људи бирају да ли ће се вакцинисати или не и то на савест и одговорност“, закључио је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI