Ђерлек: Ситуација забрињавајућа, британски сој доминантан

Ђерлек: Ситуација забрињавајућа, британски сој доминантан

Епидемиолошка ситуација у Србији је забрињавајућа, а британски сој вируса постаје доминантан, изјавио је данас државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек.

Он је поручио да је ситуација у целој Србији и у Новом Пазару алармантна и нестабилна.

“Евидентно је да британски сој показује своју снагу и по речима стручњака, колега епидемиолога, тренутно је 80 одсто присутан. Значи, све је извесније да ће британски сој бити доминантнији него основни сој, што оправдава ово што се пуне болнице и што имамо много виши број заражених”, изјавио је Ђерлек.

Ђерлек је истакао да у Србији на данашњи дан има око 840.000 ревакцинисаних, што нас поново сврстава у сам врх Европе и света. Међутим, како каже, нису сви региони тако подједнако заступљени у вакцинацији, због чега је данас на терену по налогу министра здравља.

“Морамо разговарати са грађанима, морамо објашњавати колико је важна вакцина, јер је то једини спас против ове опаке болести, тако да се надам да ћемо успети и овде да направимо помак”, рекао је Ђерлек.

Према његовим речима, пре седам дана је у Новом Пазару било 5.000 вакцинисаних, са синоћним пресеком тај број износи 7.000.

“За седам дана смо вакцинисали 2.000 људи, а за 40 дана 5.000. Надам се да ћемо у наредном периоду заиста покушати да промовишемо што више вакцинацију у овом региону”, рекао је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI