Ђерлек: Ускоро апликација за самопроверу симптома постковид синдрома

Ђерлек: Ускоро апликација за самопроверу симптома постковид синдрома

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, изјавио је данас да би за три недеље требало да буде готова апликација за самопроверу симптома постковид синдрома.

Ђерлек је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се показује да велики број пацијената тражи помоћ лекара.

Он је навео да је министар здравља Златибор Лончар задужио директора Инфективне клинике Горана Стевановића да са својим тимом направи медицински део упитника, где би се извршила нека самоконтрола, колико људи могу да сумњају на постковид синдром.

„Остаје да се усагласи са е-управом и за три недеље би требало да буде доступно грађанима“, истакао је Ђерлек.

Он је навео да је циљ боља доступност грађанима, како би они што пре могли да закажу преглед код лекара и добију адекватну терапију за постковид синдром.

„Имамо велики број пацијената са менталним оштећењем, а имамо и органска оштећења“, навео је Ђерлек.

Он је истакао да је савет пацијентима да се обрате избраном лекару који ће брзо направити анамнезу и одредити ком специјалисти даље да се јаве за помоћ.

„Очекујем да Србија данас пређе 50 одсто вакцинисаних“

Ђерлек очекује да данас Србија пређе број од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

Ђерлек је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је тренутно вакцинисано 49,9 одсто грађана и да треба да буде вакцинисано још 6.000.

„То је велики успех Републике Србије и очекујем да до краја јуна имамо 50 одсто ревакцинисаних“, истакао је Ђерлек.

Највише вакцинисаних грађана је у Прибоју – 60 одсто, Нишу – 59 и Босилеграду 58 одсто, а најмање у Тутину – 14 одсто, Новом Пазару – 23 одсто и Лајковцу – 25 одсто.

„Бројчано предњаче Београд, Нови Сад и Ниш, у којима је укупно трећина вакцинисаних грађана Србије“, рекао је Ђерлек.

Ђерлек је навео да је током викенда било велико интересовање странаца за вакцинацију у Србији и да је око 14.000 странаца примило вакцину, највише из Северне Македоније, БиХ, Црне Горе и спорадично из Албаније.

Говорећи о вакцинацији младих, државни секретар је истакао да бројка од 17,3 одсто још није задовољавајућа, али да је боља него пре месец дана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI