Foto: Tanjug/Zoran ŽestićFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Исплата накнада трудницама и породиљама неће каснити после 1. јула, када на снагу ступи Закон о финансијској подршци породицама са децом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Одговарајући на посланичка питања у вези са кашњењем у исплати накнада трудницама и породиљама, Ђорђевић је у парламенту рекао да је тачно да се касни у исплати, јер постоје неодговорни послодавци који касне и по више од годину дана са исплатама.

Послодавци су, како је навео, по још важећем законском решењу, донетом пре 2012. године, у обавези да уплаћује породиљско боловање, а затим да доказују да су уплатили, док држава и року од пет дана рефундира послодавцима.

Управо ће ту грешку према породиљама исправити ново законско решење, па ће од 1. јула држава да исплаћује накнаде и више неће бити кашњења, рекао је министар.

„Неће бити кашњења ни једног јединог дана, а потврда за то је родитељски додатак, који је у ингеренцији државе, а не касни ни дан. Тако ће да буде и са породиљским од 1. јула“, рекао је Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг