Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са представницима репрезентативних синдиката у просвети и истакла да ће школска година почети редовно 1. септембра, као и да ће учинити све да се просек плата просветних радника у наредном периоду доведе до нивоа републичког просека у јавном сектору.

На састанку је истакнуто и да ће безбедност ученика у школама бити стављена у први план, саопштило је Министарство просвете.

Дејановић је рекла да ће се сарадња са синдикатима наставити у континуитету и да је уверена да ће бити додатно продубљена, „јер само дијалогом и заједничким радом можемо да радимо много више“.

„Надам се доброј сарадњи са адекватним резултатима. Залажем се за бољи материјални положај запослених у просвети и учинићу све што је у мојој моћи да се просек плата просветних радника у наредном периоду доведе до нивоа републичког просека у јавном сектору, што је један од основних и приоритетних захтева синдиката“ навела је министарка.

Дејановић је подсетила да ће плате у просвети бити увећане од септембра за 5,5 одсто, док ће у јануару повећање бити за 10 одсто.

Како се наводи, договорено је да ће се сва отворена питања која су у надлежности Министарства просвете решавати у континуираној, непосредној и интензивној сарадњи са синдикатима на чешћим састанцима.

Како су саопштили репрезентативни синдикати, један од захтева који су изнели на састанку са министарком је да се зараде запослених у образовању одмах изједначе са нивоом просечне зараде у Србији и да се изради стратегија за повећање у наредном периоду.

На састанку су учествовали Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, Срђан Словић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, као и други представници синдиката.

Почетак школске године – разговорор са децом

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће први дан нове школске године бити дан разговора са децом, у складу са смерницама за рад које је Министарство просвете дало школама 18. августа.

„Процес учења и васпитања ће отпочети 1. септембра и тај први дан ће бити дан разговора са децом према смерницама. Не само о наставним програмима, него пре свега о томе како се деца осећају, какве релације планирају да негују, шта ће бити њихови приоритети и на који начин ће сви актери учења бити повезани“, изјавила је Ђукић Дејановић за РТС.

Како је навела, прве две недеље школске године биће унеколико другачије него до сада. Најпре ће се пажња обратити на индивидуалност, а потом на колективни дух.

У првој седмици, како каже, биће тематских разговора, радионица, саветовалишног рада, наставници и ученици ће бити упућени да у склопу сопствене креативности, у зависности од узраста детета, од типа школе, изаберу теме из више области за које сматрају да су за њих приоритетне.

„У другој недељи мериће се знања, али без оцењивања. Дакле, колико је неко у претходном школовању достигао у својим знањима и образовању и која је његова стартна основа како би постојала компетиција самог ученика и наставника за његово напредовање“, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је најавила стручну помоћ психолога, психијатара и педагога, свима којима то буде потребно, а посебно за ученике који прелазе у пети разред основне или први разред средње школе, јер се ту ради о адаптацији на нову средину, како каже, потенцијално трауматичној.

Када је реч о школи „Владислав Рибникар“, министарка је рекла да ће та школа почети са радом у делу простора који је адаптиран, где су учионице, кабинети, где ће се организовати дневни боравак и бити активности везане по програму те школе.

Како је истакла, и сами наставници и ученици су желели да остану у тој школи. Такође, министарка је замолила да се не помиње ученик који је починио масовно убиство у тој школи.

„Много је зла унео породицама, школи, Србији и све оно што треба да му се догоди биће ствар примене закона и надлежних стручних служби. Користим прилику да све медије замолим да он не буде тема због достојанства деце које нема, њихових родитеља и свих нас који 3. мај доживљавамо као један од најболнијих дана у сопственим животима и животу Србије“, апеловала је Славица Ђукић Дејановић.

Када је реч о безбедности деце, министарка је најавила да ће у свим школама бити полицајци.

„Неће бити ниједне школе у Србији у којој и у време одмора и за почетак и на крају наставног дана неће бити припадници полиције. Биће појачан број полицајаца у околини свих школа. Сама едукација деце и блискост са полицајцима који се неће доживљавати као неко ко је страх и трепет за децу, него као пријатељ деце, сигурност деце ће имати сопствене едукације и едуковаће децу на који начин треба да препознају зло било које врсте за које они треба да интервенишу“, рекла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг