Топола – Многа научна истраживања су доказала да краве  дају више млека када слушају музику, али не воле да чују баш сваку врсту музике. Јелена и Радован Митровић из села Рајковац код Тополе, овај научни феномен су доказали и у својој штали где се недалеко од улазних врата налази радио. Према њиховим речима, краве воле да слушају народну музику, баш као и они јер како кажу, „прија нама а прија и њима“.

Јелена са својим миљеницама, Фото: ТопПрес

„Музика смирује краве, опуштеније су, мирније на мужи и дају више млека.  Убацили смо радио одавно, ноћу не свира само преко дана. Углавном је репертоар народна музика јер и ми то слушамо па што не би и оне, кад смо ми расположени, то осећају и краве па су и оне мирније“, каже Јелена.

Штала у домаћинству Митровића другачија је од осталих и по још једном детаљу. Наиме, њихове краве имају имена и то не било каква, већ осмишљена у посебним ситуацијама и другачија него иначе а кумовала им је Јелена.

Фото: ТопПрес

„Свака крава има своје име. Прво смо имали четири краве и тако смо даље ширили производњу па смо сада достигли број од 16 грла. Свака која је отелила женско трудили смо се да оставимо и увећамо наш сточни фонд. Звездана је добила име када је играла Звезда утакмицу. Позвала сам сина да помогне јер се телила крава, рекао је ‘мајко не могу, игра Звезда’ и када је на свет стигло женско теле ја сам јој дала име Звездана. Пар дана након ње се отелила и друга ја сам се томе обрадовала па сам од милости јој дала име Миљана. Ту је Шаруља, Ђурђа која се родила на Ђурђевдан, Рујка, Јелка. Недавно смо добили и три нова члана па смо им дали имена Цана, Јана и Сара“, прича нам Јелена.

Фото: ТопПрес

И док многи одустају од села и сточарске производње, ова породица сложно и са пуно рада шири своје објекте и увећава сточни фонд. Не жале се и кажу да од рада на селу може да се живи, очекују још већу помоћ државе па ће им онда све бити лакше.

Радован и Јелена, фото: ТопПрес

„Око три године смо интензивније у овом послу, мада је пољопривреда одувек била једна од главних делатности у нашој породици. Супруга и ја нисмо запошљени па сво слободно време смо посветили одгоју животиња и раду на имању. Око крава има обавеза, три пута на дан се музу, хранимо младу телад, морамо набавити сву храну за њих и припремити на њиви. Млеко предајемо и цена је солидна али  може бити и боља. Користимо и субвенције оне нам доста значе и ако би биле веће сигурно би повећали број грла и остали и даље у овом послу“, каже Јеленин супруг Радован.

Радован храни краве, фото: ТопПрес

Овај брачни пар истиче да слога и љубав могу све, радећи заједно и допуњавају се у пословима постигли су много на свом имању а планова има и за будућност.

Иначе, истраживачи Универзитета у Лестеру провели су много времена трагајући за различитом врстом музике коју ће пустити кравама како би сазнали да ли она има утицај на производњу млека. Резултати су показали да краве којима је пуштана опуштајућа музика производе три одсто више млека од оних чија је једина звучна стимулација машина за мужу у штали.

ТопПрес

Кравама прија народна музика, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес