Ариље – Берба малина почиње за месец  дана, а друштевне мреже препуне су огласа у којима се траже сезонски радници који за  двадесетак дана бербе према речима малинра могу да зараде и директорску плату. Нуде се дневнице од 3.000 па све до 6.000 динара уз смештај и храну. Они спретнији берачи са власником се договарају о заради по убраном килограму, па њихова зарада зависи од спретности, брзине руку и колико ко може да поднесе рад на висиком температурама. Новац добијен из ове наднице није мали, али је сваки динар тешко зарађен стога је из године у годину све мање заинтересованих појединаца који су расположени да „иду у малине“.

„Добар берач дневно може да набере од 80 до 100 килогарама и никад ми није жао да добро платим доброг радника. Задовољни су они, а задовољни и ми. Ко има мање плантаже може да обере малине у кругу породице, а авећи засади захтевају ангажовање радне снаге. Све је теже наћи доброг радника, то постаје све већи проблем“, рекао је за РИНУ малинар Драгош Луковић из Ариља.

Имајући у виду да заинтересованост за српску малину на европском и светском тржишту никад  није била већа, као и да се очекује да откупна цена  буде од 600 до 800 динара ове сезоне на добитку ће бити и радници и берачи. Једино што може да побрка лончиће јесте лошији род и евентуалне временске непогоде.

„Имамо засаде на четири хектара и род не препуштамо случају. Имамо сталне раднике који се сваке године враћају код нас јер се увек потрудимо максимално да их испоштујемо. То је оно што је кључно, јер ако нисте испунили све што сте обећали радници вам следеће године неће доћи и тада сте у проблему. Због досадашњих временских услова претпоставља се да ће род бити за око 30 одсто мањи“, каже Добривоје Радовић.

Титулу берача рекоредера у Западној Србији држи Милица Радуловић из Чачка која је за један дан успела да убере невероватних 136,5 килограма црвеног злата. Ова сезонска радница за понос мислила је на све, па тако кантицу држи око паса како би јој обе руке биле слободне за брање, а црвених плодова унутра што више.  Остаје да се види да ли ће је ове године неко скинути са трона и вредним радом успети да убере још више малина за један дан.

ТопПрес/ РИНА

One thought on “До „директорске плате“ за двадесет дана, дневница и до 6.000 динара али слабо ко хоће да иде у малине”
  1. Samo ti lupaj sa tim otkupnim cenama i podiži cenu berbe a koja će cena da bude to niko ne zna.

Comments are closed.