Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије пре краја године бити повећане најмање 12 одсто, као и да очекује да ће то повећање износити између 14 и 15 одсто.

„Немамо никакав проблем, код нас ће плате и пензије да расту. Сигуран сам у то, ја сам смањивао плате и пензије и обећао народу да ће бити много боље и као што људи виде, своје обећање сам испунио. Знао сам да се рак не лечи аспирином и андолом, већ тешком хемотерапијом и успели смо да се излечимо“, истакао је Вучић.

Нагласио је да ће пензије бити значајно увећане.

„Надам се да ћемо да их увећамо између 14 и 15 одсто, а минимално 12 одсто. То је огромно повећање, поново дакле, на последње повећање које је било укупно 20,8 одсто. То иде пре краја године, у октобру, новембру, децембру“, навео је Вучић.

Хоћемо да стигнемо до велике цифре до 2025. године, додао је Вучић.

Како каже, и плате ће расти, али у нормалним условима, и са реалним циљевима.

„Што се плата тиче, биће значајно повећања, али не може да иде онолико колико некоме падне на памет. И да има тих пара не може то тако да иде. Држава није џак за ударање, само дођи и узми од државе“, рекао је он.

„У Београду ће бити просечна плата 1.500 евра“, најавио је Вучић.

Спроводимо озбиљну реформу ЕПС-а, нема приватизације

Председник Србије је изјавио да се у ЕПС-у спроводи озбиљан пројекат реформе и да је циљ да то постане најбоља компанија у овом делу Европе, као и да није истина да се припрема приватизација овог предузећа.

„У Србији не можете да спроведете ниједну реформу, лажу и обмањују грађане. Овде се ради о покушају заштите права дела руководства ЕПС-а, тзв. лоповске клике у врху ЕПС-а која постоји 30 година, да сачувају своје привилегије и део њихових плаћеника“, рекао је Вучић гостујући на питање да се најављује штрајк због промене форме предузећа и да то значи најаву његове приватизација.

Он је додао да се томе придружио и део опозиционих странка које немају шта да раде и да су сви опозициони лидери били у Лазаревцу на скупу, да би се сликали, и измишљали разлоге.

„Овде је у питању озбиљан пројекат реформе, радимо са Норвежанима, са Ристадом, најуспешнијима у свету“, рекао је Вучић додајући да је направљен и Надзорни одбор у који улазе двојица Норвежана, да влада не би могла да поставља, како је рекао, политичке „паразите“.

Вучић је рекао да они који то критикују и кажу да ће ЕПС бити приватизован полазе од себе, јер би они крали и приватизовали оно што могу.

„Нама те паре не требају. Ми у овом тренутку имамо 4,5 милијарде евра на рачуну, обезбедили смо сигурност и ликвидност, да дочекамо зиму“, рекао је Вучић додајући да су обезбеђене резерве гаса као и других роба.

Рекао је да има 530 милиона кубних метара гаса у резерви, купују се резерве соли, сардина, грашка, јер ће ова година бити много гора за Европу и за све.

Он је напоменуо да у ЕПС-у одговорни синдикалци нису хтели да учествују у томе, већ неодговорни и скупили се са неодговорним политичарима.

„Нема везе резултат, већ да нешто слажете. Што не кажете људима да ћемо имати једну од најбољих компанија у овом делу Европе, да је то једини циљ и да то радимо са најбољим људима из Норвешке, да искључимо политику и политичке партије из тога, а неће то да кажу“, рекао је Вучић.

Он је додао да више не постоје рационални разговори о резултатима и колико се земља променила и да ће у Београду за две године просечна плата бити 1.500, 1.450 евра.

Вучић је указао и на то шта је површним размишљањем урађено народу у Лозници, Крупњу, Љубовији, Мачви, читавом Подрињу због одбијања литијума.

„Уништили смо десет година живота и убрзаног просперитета за тај крај, а буквално би бацали паре“, рекао је Вучић.

Он је додао да се тако сада покушава и са ЕПС-ом, да лажни политичари дођу да се сликају и објаве фотографије на друштвеним мрежама, да су године уложене да би могла да се спроведе реформа ЕПС-а.

Ове године раст српског БДП између 2,2 и 2,4 одсто, много више него у ЕУ

Председник је изјавио да ће раст српског БДП ове године бити већи од два одсто и да ће износити између 2,2 и 2,4 одсто, што ће бити много више него у ЕУ.

Казао је да се нада да ће раст БДП у првом кварталу ове године бити на нули, што значи да ћемо успети да достигнемо за целу годину раст од 2,2 одсто, 2,3 или 2,4 одсто.

„Ако бисмо ми имали у наредних 10 година око 2,5 одсто просечну стопу раста, а Европа просечно око 0,7 или 0,8 одсто, ми бисмо пристигли много развијеније земље ЕУ“, истакао је Вучић.

Брине ме само огромно смањење потрошње у целој Европи, навео је Вучић.

Нагласио је да је важно да ове године грађевински сектор иде напред, као и пољопривреда и додао имамо добру индустријску производњу због отварања нових фабрика.

„Што се тиче плата, иде и значајно повећање плата у свим сегментима, од минималца до плата у јавном сектору“, навео је Вучић.

Казао је да, ипак, плате не могу да се повећају онолико колико то некоме падне напамет.

На питање како коментарише то што неки економисти, попут професорке Економског факултета Данице Поповић, сматрају да ће плате и пензије бити смањене у Србији, Вучић је рекао да је она доказани плагијатор.

„У Србији се неће смањивати плате и пензије, јер би се смањивале да ми имамо проблем са јавним дугом“, поручио је Вучић.

Додао је да Србија има значајно нижи ниво јавног дуга од европских земаља.

На питање како види коментар Поповићеве да се нисмо решили бољке претераног чашћавања свих потенцијалних гласача и да је то главна замка, Вучић је одговорио:

„Ми немамо чашћавање гласача и никада ништа не радимо у самој изборној кампањи. И сада нема изборне кампање, осим ако не буду тражили изборе“.

Казао је да јавни дуг Србије износи сада око 52 одсто БДП, док је у Француској скоро 130 одсто, Италији скоро 170 одсто, Грчкој готово 200 одсто БДП…

„Србија ће завршити годину на 55 одсто, а на данашњи дан је око 52 одсто БДП. Ми смо у доњем делу. Имају земље које кажу да имају нижи јавни дуг, али нису у систему Европстата, јер не желе да рачунају стварни јавни дуг“, навео је Вучић.

Истакао је да је и ММФ саопштио да су српске финансије у добром стању, фискално и монетарно.

„Највеће девизне резерве у историји имамо, 21 милијарду евра, затим 38,5 тона злата, чија је вредност на данашњи дан 2,4 милијарде. Ништа од тога не трошимо, већ само пунимо и додајемо да бисмо имали додатну сигурност за нашу земљу. Курс се код нас не мења више од 10 година, тако ствари стоје у озбиљним земљама“, навео је Вучић.

Напоменуо је да људи у Србији, ипак, неће да признају да бар мало боље живе.

Вучић је нагласио да и Ер Србија има најбоље резултате у историји.

„Отварамо ускоро линију за Чикаго. На рачуну Ер Србије имамо 160 милиона евра, што никада у историји није био случај. За разлику од Јата који је био велики и неуспешан, Ер Србија је релативно мала, а изузетно успешна компанија и поносан сам на то што смо урадили“, нагласио је Вучић.

Звезда је платила порез, Партизан је у веома лошем стању

Председник Србије је рекао је вечерас да је фудбалски клуб Црвена Звезда платио порез од 7,3 милиона евра, а да је фудбалски клуб Партизан у веома лошем стању и да дугови за порез тог клуба износе много више од тога.

„Партизан је у веома лошем стању, а надам се да ће прихватити помоћ да се сагледа стање њихових финансија и да видимо како можемо да помогнемо и знањем, да се фискално консолидује тај клуб, јер је у веома, веома тешкој ситуацији. Десетине и десетина милиона евра су дугови и према држави чак“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да нема толерисања и да је држава спремна да помогне, али је подсетио да је помогла недавно и за лиценцу.

„Ту нема толерисања, али смо спремни да и знањем као што смо финансијски помогли и за лиценцу и на друге начине помогнемо фудбалском клубу Партизан, јер је у веома, веома тешкој ситуацији“, рекао је Вучић.

Што се кошарке тиче, додао је Вучић, Црвена Звезда дугује негде око 1,5 милион за порез, Партизан дугује око 7,2 милиона.

„Захвалан сам због једне ствари за коју мислим да је добра што се појавила у јавности, да порез мора да буде плаћен и да се помогне, држава ту да прашта неће ни Звезди ни Партизану и могу да се дуре колико хоће“, рекао је он и истакао да ту праштања нема ни за једне ни за друге.

Он је рекао и да је задовољан што је видео да су почели да скупљају новац.

„Очекујем да сутра 500.000 Мијаиловић уплати у државну касу и да тако сукцесивно уплаћује по 500.000 док не уплати свих седам милиона или нешто јаче од седам милиона, било би важно, а то се односи и на Црвену Звезду, то очекујем исто“, рекао је председник.

Он је истакао да жели успех и много очекује од Партизана у Евролиги, и нагласио да је то веома важно за државу Србију.

„Као што много тога очекујем од Црвене Звезде у фудбалу. Мислим да спремају велика појачања и у тренерском и у стручном и фудбалском смислу, играју Лигу шампиона. То су два најелитнија такмичења. Партизан је ушао у најбољих осам, верујем да Звезда следеће године може у најбољих 16 да уђе у фудбалу“, рекао је председник.

Вучић је рекао да жели да похвали три клуба који веома добро напредују, два приватна и један државни.

„Жомбољ изванредан посао ради у ТСЦ-у у Бачкој Тополи и у смислу односа према држави – недуговања и улагања. Чукарички такође, Војводина која није приватни клуб захваљујући једном приватнику, наравно мањој и много мањој подршци државе него што је за Звезду и Партизан, све дугове плаћа. Све, и то видите, не можете да зауставите та три тима напредују и пред њима је будућност“, рекао је председник.

ТопПрес/ Извор: Танјуг