Топола – Берба трешања  у селима око Тополе полако се приводи крају. Добар род  и задовољавајући квалитет и ове године је обрадовао воћаре али цена их је разочарала. Слађан Ђорђевић из Горње Трнаве дужи низ година гаји ово воће и како каже, цена свежих плодова се није мењала годинама.

Фото: ТопПрес

„Трешња није захтевна воћна врста, гајимо је на површини од око 20 ари и нисмо хтели већу површину јер нема неке високе цене па самим тим ни зараде. Ту је неколико сорти највише Санбрест и Бинг. Ове године највећи део рода је завршио на нашем тржишту било је и за извоз али доста мање него што би требало. Цена је око  150 динара, први плодови су били нешто скупљи а онда је цена полако кренула да пада и могу рећи да је то нека цена која нас годинама прати, поскупљења плодова нема док је све остало поскупело, тако да је јако тешко опстати али боримо се“, каже за ТопПрес Слађан Ђорђевић, воћар из Трнаве.

Слађан Ђорђевић, фото: ТопПрес

Пролеће је ове године било са мање падавина тако да су плодови на појединим локалитетима остали ситнији. Међутим на плантажи код Слађана трешња је добро родила па су принос и крупноћа задовољавајући. Приликом  бербе нема много бирања јер већи део плодова испуњава тражену крупноћу, једино о чему се мора водити рачуна током бербе то је да сваки плод има петељку.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес