Добра заштита већ после прве дозе вакцином АстраЗенека

Добра заштита већ после прве дозе вакцином АстраЗенека

Оксфордска вакцина, произвођача АстраЗенека, која је однедавно и у Србији у употреби, смањује у 94 одсто случајева ризик од болничког лечења код особа које су примиле само прву дозу вакцине а које су дошле у контакт са вирусом, показали су најновији подаци истраживања из Шкотске спроведеног на 5,4 милиона становника.

Ови резултати о ефикасности вакцине говоре да она људима пружа одличан ниво сигурности већ после прве дозе, преноси британски Скај њуз (Skynews)

Научници са пет универзитета у Единбургу, Стратхцлиде, Абердеен, Гласгов и Ст Андревс и Института за јавно здравље Шкотске узели су убзир податке о људима који су добили једну дозу Pfizer/BioNTech вакцине и цепива који су развили научници Универзитета Окфорд са АстраЗенеком.

Четири недеље након што су примили прву дозу, вакцинисани Окфорд вакцином смањили су ризик за пријем у болницу за 94 одсто, док су они који су примили једну дозу Пфизер вакцине, имали смањење ризика за хоспитализацију од 85 одсто.

Такође, исто истраживање показало је и да у популацији од преко 80 година, једна доза Оxфордске вакцине сманује број хоспитализација за чак 81 одсто.

Др Josie Murrai, руководилац Института за јавно здравље Шкотске рекао је да сада постоје национални докази из Велике Британије да вакцинација Фајзеровом, а нарочито Оxфордском вакцином пружа високо ефикасну заштиту од COVID-19 хоспитализација.

Он је апеловао на људе да наставе да поштују сва упутства како би се зауставио пренос вируса, јер је у Шкотској до сада вакцинисано 1,2 милиона људи, што чини 21 одсто шкотске популације.

У међувремену, у фебруару је у престижном медицинском часопису Ланцет објављена студија, рађена на 18.000 људи у Великој Британији, Јужној Африци и Бразилу, према којој Оxфордска вакцина пружа 100 одстотну заштиту у погледу тежих облика, болести, хоспитализације и смрти, већ двадесетак дана након примања прве дозе, док се заштита уопште од обољевања, са 76 одсто након прве дозе, пење на чак 92 одсто после примања друге дозе, након 12 седмица.

Астразенека је у комуникацији са Светском здравственом организацијом, која тренутно прави списак хитних потреба држава са ниским приходима, јер поменутој вакцини не треба захтевна логистика, с обзиром на то да да се цепиво може чувати, транспортовати и руковати у нормалним температурним условима од 2 до 8 степени Целзијуса и има рок употебе од шест месеци.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI