Додељене награде најбољима у Планинарском савезу Србије

Додељене награде најбољима у Планинарском савезу Србије

Планинарски савез Србије (ПСС) обележио је Међународни дан планина доделом награда за резултате остварене у текућој години.

Поздрављајући присутне на свечаности у Спортском центру „Шумице“, председник ПСС Исо Планић честитао је шампионима и захвалио се свим посленицима савеза и основних планинарских организација који раде на ползу планинарског покрета. Такође, Планић је указао и на значај заштите очувања планинских предела, али и на неке од приоритета ПСС као што су омасовљење и подмлађивање, едуковање кадрова, увођења планинарства у школе, обнављање и изградња планинарске инфраструктуре те јачање такмичарских дисциплина, каже се у саопштењу ПСС.

Председници надлежних комисија заједно са спонзорима уручили су награде славодобитницима.

Апсолутни победници такмичења „Изазови планинара“ су планинари „Озрена“ из Сокобање, пошто су се за 10 месеци једини попели на сва 74 задата планинска врха у Србији.

Најмасовнији на републичким акцијама били су планинари београдске „Победе“

„Викенд иза нас“, манифестација на којој су планински водичи и клубови током године, једном седмично, слали фотографије и статистике својих похода, прогласила је најбоље међу најбољима.

Најбољи водич је Дејан Томић из ужичког „Рујна“. Током протекле године, Томић је водио укупно 554 планинара и са њима је прешао 521 километар. Такође, „Рујно“ је проглашено и за најбоље планинарско друштво.

За најбољу акцију проглашене су „Високе Татре“ у пиротског „Видлича“.

Признање за рада са младима, припало је Лазаревчанима, Основној школи „Дуле Караклајић“ и Планинарском друштву „Вис.“

Плакету за развоју планинарске инфраструктуре заслужили су клубови „Повлен“ и „Маглеш“ за маркирање 278 километара стаза у ваљевском региону.

Шампиони у спортском пењању на природној стени су Лука Перуновић из Планинарског клуба „Земун“ и Нора Богнар из суботичког „Спартака“

Признање за обарање рекорда на освојила је српска репрезентативка у спортском пењању Нишлијка Сташа Гејо, вишеструка освајачица најсјајнијих одличја на светским и европским првенствима.

Планинарским трекингом у екипној катергорији доминирале су такмичарке нишког „Мосора“ и трекингаши „Железничара“ из Инђије, а јуниори „Спартака“ били су ненадмашни. У појединачној конкуренцији били су то, међу дамама Сања Јовановић из „Вукана“ и међу мушкарцима Александар Јовановић из „Балкана“.

У планининском трчању екипно и појединачно неприкосновени су били тркачи нишког „Мосора“, посебно шампиони Љиљана Красић и Ненад Живковић.

Шампиони Лиге Србије у планинарској оријентацији, у апсолутној категорији, су оријентирци „Челика“ из Смедерева.

ТопПрес