Чачак – Градоначелник Чачка Милун Тодоровић уручио је уговоре пољопривредницима који су остварили право на неку од подстицајних мера.

„Уговори су додељени за девет трактора, 250 прикључака, млади пољопривредници купили су 21 пољопривредно земљише. Ако гледамо све укупне субвенције за ову годину то је деведесетпет милиона динара. Од 521 уговора, 321 се односи  на директне субвенције док је 220 уговора за ђубриво. Због осетог поскупљења ђубрива на тржишту донели смо одлуку да се та средства потпуно амортизују, како пољопривредници не би осетили то поскупљење, него да чак буду и на добитку”, рекао је Милун Тодоровић градоначелник града Чачка.

Милун Тодоровић, фото: ТопПрес

Тодоровић  је истакао да ће наредне године бити уведене нове мере које ће у великој мери помоћи воћарима нарочито узгајивачима кајсије и јабуке.

„ Због различитих временских непогода које смо и ове године имали, воћари су претрпели велика оштећења. Проблем је што је мали проценат пољопривредника из ове области осигурао своје засаде као и повртари, тако да ћемо наредне године увести нову меру. Шљива и кајсија су најзаступљеније врсте воћа на нашем терену, због тога ће бити  100 одсто повраћаја за садњу овог воћа”, нагласио  је први човек Града на Морави.

фото: ТопПрес

Према његовим речима буџет за пољопривреду Града Чачка је чак четири пута увећан у претходних  седам година. Он је такође истакао да се кроз различите субвенције оснажују  Агрономски факултет и  Институт за воћарство.

„Веома је важно да радимо анализу земљишта наш Институт за воћарство и Агрономски факултет са новом лабораторијом која је донација НИС-а су укључени у то. Лабораторија која је донирана вредности је девет милиона динара”, рекао је Милун Тодоровић.

фото: ТопПрес

Подстицаји ветар у леђа пољопривредницима

Мере подстицаја које исплаћује Влада Републике Србије али и Град Чачак ветар су у леђа за пољопривреднике.

„Конкурисао сам за јунице и пољску косу, бавим се сточарством, воћарством и повртарством. Субвенције много значе, значе да помогну сељаку“, каже пољопривредник из Вујетинаца.

ТопПрес