Догодине извоз 10.000 тона говеђег меса у Турску

Догодине извоз 10.000 тона говеђег меса у Турску

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је изјавио, пред пут у Турску, да очекује да данас са колегом из те земље договори повећање квоте извоза говеђег меса са 5.000 на 10.000 тона у 2019. години.

Србија је већ испунила квоту извоза говеђег меса у Турску за 5.000 тона у вредности од 25 милиона евра, а Недимовић каже да ће данашњи састанак у Турској бити веома важан за развој нашег сточарства у погледу утврђивања тржишта и квота за 2019.

„Ми смо само у последних четири или пет месеци испунили квоту извоза говеђег меса у Турску и то је значајан допринос извозу у вредности од 25 милиона евра. Очекујемо следеће године да имамо већу квоту и данас ћемо то покушати да договоримо са министром Турске. Већ имамо неке раније договоре и очекујем да тамо извозимо око 10.000 тона меса“, рекао је Недимовић за Прву.

Каже да имамо довољно робе, али и да је увек боље не извозимо жива грла већ да прерађујемо месо и онда да га извозимо.

Недимовић истиче да ће за тов јунади бити повећане субвенције са 10.000 на 15.000 динара и да је то значајно повећање за сточаре.

Рекао је да Србија већ извози месо у Кину и да у ту земљу сваке недеље иде одређени контигент говеђег меса, као и да Србија има и нова тржишта као што су Израел, Египат и Либан.

Недимовић очекује да ће бити отворена и још нека нова тржишта.

„Мислим да за сточарство и товно говедарство иду бољи дани, а то потврђује и чињеница да је цена скочила за 30 одсто на тржишту“, додао је Недимовић.

ToпПрес/ Извор: Танјуг