Задруге  су од педесетих до деведесетих година прошлог века биле место за набавку репроматеријала и пољопривредних машина и за сигуран пласман производа. Онда су сељаци изгубили поверење у њих, задругарство је стагнирало, многе задруге су се угасиле. Задругарство је опет у успону, јер су стручњаци и пољопривредници схватили да не постоји бољи начин удруживања произвођача. У последње две године у Поморављу и Шумадији формирано је 14 нових задруга, по седам у оба региона, а отвара се могућност за још четири.

– Задругарство је поново заживело, јер је држава стала иза њега. Министарство без портфеља Владе Републике Србије задужено за регионални развој даје подстицајна средства за пројекте. Задовољни смо бројем новоформираних задруга, едукујемо и повезивујемо произвођаче, како би нашли заједнички интерес и кроз сарадњу остварили зараду. Радимо и на стварању услова за формирање сложене задруге – оцењује технички секретар Задружног савеза Шумадије и Поморавља, са седиштем у Јагодини, Јасмина Банковић.

Задружни савез Шумадије и Поморавља, вели она, који је основан 1955. године и који покрива 13 општина од Аранђеловца до Параћина, некада је имао 184 активне задруге, а данас само 30. Због богате задружне историје и традиције, она се нада још бољој будућности задругарства. Због тога ће Савез наставити сарадњу са локалним самоуправама и месним заједницима, а на терену ће радити са пољопривредним станицама у Јагодини и Крагујевцу.

– Основане су задруге разног типа, од општих, преко сточарских до занатских, а радује податак да стижу и први резултати удруживања. Сточарска задруга „Овчари 035“ из Новог Ланишта код Јагодине добила је подстицајна средства од 7.000.000 динара за куповину 250 оваца расе „виртемберг“, задругари ЗЗ „Моравац“ из Глоговца код Јагодине узели су репроматеријал, а пољопривредна задруга „Опленачки рај“ из Блазнаве код Тополе отвориће велику пољопривредну апотеку…- наводи саветодавац за заштиту биља Пољопривредно саветовадавно стручне службе у Јагодини Ружица Ђукић.

Старе задруге

Задружни  савез и пољопривредне станице, сазнају „Новоссти“, раде и на очувању старих задруга, које су успеле да опстану. Једна од њих је ЗЗ „Пољо-флора“ из Топонице код Кнића, основана пре две деценије. Она је добила подстицајна средства за извоз киселог купуса и успела да анимира 80 произвођача.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, З. Глигоријевић