Казна доживотног затвора, припремање тешког убиства, као и све друге измене и допуне Кривичног законика које је прошле седмице усвојила Скупштина Србије, ступају на стану 1. децембра, што значи да ће нове одредбе моћи да се примене тек након овог датума.

Почетак децембра за примену закона предвиђен је самим законским изменама, објављеним на сајту Скупштине Србије.

Нове одредбе КЗ-а ће се примењивати само према будућим извршиоцима кривичних дела, јер није предвиђена ретроактивна примена закона, па ће доживотни затвор као казна моћи да се изриче тек након 1. децембра.

То значи да ће за, на пример, на убицу из Новог Сада који је јуче убио троје људи, када год буде осуђен, суд морати да примени закон који је важио у време извршења кривичног дела, односно моћи ће да га осуди на сада важећу казну у распону од 30 до 40 година.

Исто важи и за оштрије кажњавање повратника по систему „три ударца“, строжије кажњавање оних који деци продају дрогу, мучитеље и убица животиња, такође и за оне који од 1. децембра нападну адвокате или чланове њихових породица у вези са адвокатским пословима, као и за све друге законске новине.

ТопПрес/ Извор: Танјуг