Дозвола за литијум тек после процене утицаја на животну средину

Дозвола за литијум тек после процене утицаја на животну средину

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да борба за радна места и бољи стандард грађана неће ићи на штету очувања животне средине.

Вујовић је за РТС рекла да ће процена утицаја експлоатације литијума на животну средину бити транспарентна, а да свака компанија која послује код нас мора да поштује законе наше земље.

Када је реч о пројекту „Рио Тинта“ за експлоатацији литијума у Србији, Вујовић је истакла да нико неће добити дозволу пре процене утицаја на животну средуну.

„Када процена буде завршена, она ће бити транспарентна и доступна јавности. И струка и појединци моћи ће да изнесу мишљење и дају сугестије, а свака компанија која послује мора да поштује законе наше земље“, нагласила је Вујовић.

Министарка је најавила да ће брод-лабораторија „Аргус“, који смо добили уз помоћ немачке владе, узимати узорке из Дунава и Саве на територији Београда и анализирати квалитет воде.

Када је реч о локацији Бара Реве, где је било предвиђено одлагање грађевинског отпада, она је указала да та бара није заштићена, да Министарство није учествовало у избору локације и да је то на локалним самоуправама.

„Мора се наћи локација за одлагање грађевинског отпада. Не смемо да дозволимо дивље депоније и да они који остављају отпад на местима где то није дозвољено остану некажњени“, рекла је Вујовић.

Навела је да је Министарство акценат ставило на смањење аерозагађења, које је вишедеценијски проблем.

„Када говоримо аерозагађењу, ми смо јасно дали до знања да крећемо у борбу и већ ћемо на почетку следеће грејне сезоне видети резултате конкурса о замени котларница у 54 локалне самоуправе“, рекла је министарка Вујовић.

Михајловић: Заштита животне средине изнад политике

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је поводом Светског дана животне средине који се данас обележава да је заштита животне средине питање свих нас и да је изнад политике.

„Оно има везе са нашом свешћу, колективном одговорношћу и односом према екосистему који, не само да не треба да загађујемо, већ и обнављамо. Чистије и здравије окружење биће резултат заједничких напора“, каже Михајловић, саопштено је из њеног кабинета.

Она је указала да су закони из области рударства и енергетике који су донети у директној вези са унапређењем заштите животне средине, посебно Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије.

„Зелена агенда значи и подизање нивоа заштите животне средине и стабилност и развој привреде, то је модел раста, а не ограничење. Наша визија је зелена Србија, што значи да ће нове инвестиције у области рударства и енергетике, које су неопходне, бити реализоване само уколико су у складу са строгим еколошким прописима и стандардима и на томе радимо са најбољим европским и светским компанијама које инвестирају у Србији“, каже Михајловић.

Она наводи да решавање еколошких проблема и подизање нивоа заштите животне средине не значи уништавање или затварање постојећих капацитета, већ могућност рада без нарушавања хармоније између природе и човека.

Одлуке којима се унапређује енергетски сектор, посебно енергетска инфраструктура, донете су како бисмо имали здравију животну средину.

„Наш задатак је да Србија има довољно енергије, али је једнако важно да се та енергија добија на одржив начин. Без обзира на важну улогу коју има држава, не смемо ниједног тренутка заборавити да је животна средина питање свих грађанки и грађана и сви треба да дамо свој допринос како бисмо живели у здравој животној средини“, каже Михајловић.

Она је истакла да је држава доношењем закона направила оквир, али да је дужност свих нас да правилно одлажемо отпад, да не загађујемо реке, улице, паркове.

Обележава се Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине обележава се данас, а према речима стручњака, еколошки проблеми у Србији се решавају кроз активности отклањања отпада, инвестирање у фабрике пијаћих вода и прелазак на незагађујуће енергенте.

Овај датум обележава се традиционално сваке године у више од 140 земаља с циљем да се укаже на значај очувања животне средине и квалитета живота.

Подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Бранкица Табак каже за Танјуг да заштита животне средине није локално питање и да су све земље у обавези да заједно решавају проблеме у тој области јер реке, небо и ваздух припадају свима.

Она је додала да се о еколошким питањима говори више него у претходном периоду као и да су предузете конкретне мере у решавању проблема.

„Конкретно се решавају питања загађења, гашење котларница на мазут и прелазак на незагађујуће енергенте, финансирање пројектно-техничке документације, као и изградње пречистача отпадних вода, инвестирање у фабрике пијаћих вода“, каже Табак.

Она је нагласила да је едукација младих пресудна како би се одговорно понашали према природним добрима.

Један од оснивача Националне еколошке асоцијације Миленко Јовановић истиче за Танјуг да је обележавање Светског дана заштите животне средине питање здравља људи.

„Решавање еколошких проблема треба да буде ургентан и важан принцип за све који се тиме баве, односно за грађане који имају законско и уставно право на здраву животну средину, односно на пристојан начин живота“, рекао је Јовановић и додао да је план да се та асоцијација ангажује у решавању еколошких проблема кроз умрежавање удружења која немају стручност, али имају вољу да се пронађу решења.

У циљу унапређења ове области, један од чланова Националне еколошке асоцијације Дејан Лукић, осмислио је апликацију „xEko Vazduh“, која може да се инсталира и на моблиним телефонима, којом се мери индекс загађености ваздуха у односу на граничне вредности дефинисане законом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI