foto ilustracija pixabay.comfoto ilustracija pixabay.com

Првих 20 тона српског говеђег меса кренуће данас за Турску, речено је у Министарству пољопривреде за „Блиц“. Тиме је споразум о слободној трговини са одобреном извозном квотом од 5.000 тона годишње у ову земљу почео и практично да се реализује.

Све припреме, укључујући и клање 70 грла обављене су у кланици „Златибор Чајетина“ коју су Турци изабрали за реализацију овог изузетно важног посла за Србију, пише лист и додаје да ће камиони након свих царинских провера кренути у вечерњим сатима.

Како се наводи, тако ће се, након дугих припрема на тржишту које има 70 милиона становника наћи и српска говедина, за коју се верује да ће својим квалитетом освојити Турску, а ради се о количинама које подразумевају свеже, расхлађено или смрзнуто говеђе, односно јунеће месо.

Извор листа из Владе Србије каже да да је то изузетно важан посао за Србију и да је држава наложила да не сме да се догоди пропуст у његовој реализацији.

„Све провере су у целокупном ланцу урађене. Држава је била укључена чак и у одабир грла која ће кренути у Турску. Одабрано их је 70, која су у суботу заклана, а њихова укупна нето тежина је 20.400 килограма. То је први турнус који креће до Турске и није препоручљиво да се направи било каква грешка. Урађене су све ветеринарске провере, а пре тога је санитарна инспекција прегледала све погоне кланице која је задужена за реализацију овог посла“, наводи извор.

Како је навео, говеда су одабрана из свих крајева земље, али је највећи део откупљен од златиборских фармера и додао да је Србија све припреме урадила у рекордном року, а да је Турска одабрала чајетинску кланицу за коју су утврдили да испуњава све њихове стандарде.

„Дневно би у њој требало да се закоље око 100 грла. Споразумом о слободној трговини предвиђено је да се без царина извезу и други производи, попут сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, али и сунцокретовог семена. У том пакету је и извоз зрна соје, препарата за исхрану животиња, хране за псе и мачке“, навео је извор.

Додаје се да је Турска одобрила Србији и извоз мантија, али и да се удвостручују постојеће квоте за извоз грашка, пасуља, бораније, кукуруза шећерца и сувих шљива.

ТопПрес/ Извор: Танјуг