Чачак , Горњи Милановац – Министарство грађевине доделило је захвалнице и признања заслужним учесницима за изградњу Дражиног горског аеродрома у Прањанима, који је подигнут у знак сећања на анјвећу спасилачку мисију коју је иза Немачких линија организовао Равногорски покрет под вођством Драгољуба Драже Михаиловића. Огроман допринос у овом подухвату дали су градоначелник Чачка Милун Тодоровић,  председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић али и извођачи радова међу којима су Предо Продановић власник грађевинске фирме из Придворице, путарска фирма „Томовић пут“ из Коштунића, власника Радоша Томовића из Коштунића,  Јавна предузећа која су у оквиру својих делатности пружили услуге озелењавања и уређења комплекса.

Признање за Горњи Милановац, председник општине Дејан Ковачевић примио признање, фото: ГЗС

„Почаствовани смо државним признањем за допринос, који смо као град дали у изградњи меморијалног спомен комплекса аеродрома на Галовића пољу у Прањанима – Меморијални комплекс операције Халијард“, написао је на фејсбук страници Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић и Јована Атанацковић, фото: фејсбук
Према његовим речима иницијативу за реализацију овог пројекта, покренула је министарка Зорана Михајловић, са својим сарадницима, господином Зораном Илићем и госпођом Јованом Атанацковић.
Отварању овог спомен комплекса, присуствовали су и председник Србије, господин Алекандар Вучић, Његова екселенција, амбасадор Сједињених Америчких Држава, господин Ентони Годфри, премијерка Србије Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, оснивач Фондације Халијард Џон Капело и други.
Неколико месеци касније, у Чачку су уручена признања појединцима и институцијама уз чију помоћ, подршку и ангажовање је овај пројекат реализован у најкраћем могућем року.
Они су најзаслужнији што је оживео Горски аеродром Драже Михаиловића на Галовића пољу у Прањанима, фото: фејсбук
Иначе, градња аеродрома трајала је свега три месеца и вероватно ће се памтити и по том рекордном неимарском подухвату, данас је то величанствен комплекс са пистом дугом 675 метара, меморијалним комлексом у коме ће се у наредном периоду одржати бројни културни садржаји. Писта је  конструисана тако да на њу може да слети авион са 15 путника и већ су на њу слетале десетине авиона. У мају уколико околности дозволе на овом аеродрому одржаће се и први слет у којем ће учествовати неколико десетина авиона а планира се да са њега крену и мањи авиони који ће летети на околне туристичке дестинације.
ТопПрес/ ГЗС
Прилог о аеродрому на Галовића пољу емитован у емисији НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ