Радници који желе да провере да ли им послодавци плаћају доприносе и у коликом износу, са којим датумом су одјављени или пријављени, не морају за сваку проверу одлазити до шалтера Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, већ то могу да ураде и електронски.

Додуше до Фонда ПИО морају отићи али само једном да узму шифру, односно пин код, са којим касније могу када год желе да провере податке о себи.

Узимање шифри лично а не слањем електронским путем предвиђено је како би се обезбедила пуна сигурност и заштита личних података корисника ове услуге, наводи се на сајту Фонда ПИО уз објашњење да се шифра узима једном, користи трајно и да је ова услуга потпуно бесплатна.

Да би дошао до жељених података радник на порталу Фонда

ПИО укуцава јединствени матични број, пин код и верификациони системски код.

Грађани који желе да буду још сигурнији, пин код могу кроз опцију промена пина на сајту Фонда ПИО да промене у било који шестоцифрени број.

Уколико им се деси да пин код изгубе или забораве, могу да се јаве Фонду ПИО и траже нову шифру.

То је решење које је предвиђено и за случај да 10 пута унесу погрешну шифру јер ће им тада аутоматски бити онемогућено да приступе траженим подацима те ће им приступ бити одобрен само уз нову шифру.

ТопПрес/ Извор: Танјуг