Помоћник министра у Сектору за управљање дигитализацијом у здравству Ђуро Радовић изјавио је данас да је еКартон будућа централна компонента Републичког интегрисаног информационог система, која подразумева регистар који ће на једном месту објединити све медицинске податке свих грађана Србије.

Он је за Танјуг рекао да ће еКартону, који се налази у оквиру недавно усвојеног Закона о здравственој документацији, који би требало да буде успостављен најкасније до јануара 2025. године, моћи да приступи пацијент преко портала еУправе, изабрани лекар пацијента, који ће такође у било ком тренутку моћи да приступи подацима пацијента, као и сви остали лекари специјалисти на које буде упућен сам пацијент.

„Предност еКартона је доступност медицинских података. Самим тим, струка, лекари могу да донесу боље закључке при лечењу пацијената“, истакао је Радовић.

Како је објаснио, интеграција приватног здравства у еКартон ће бити спроведена на исти начин као и са државним установама и додао да ће локални информациони системи бити скупљени у централни еКартон.

„На овај начин ћемо имати потпунију документацију о здрављу грађана Републике Србије“, навео је Радовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг