Електронско прописивање лекова, чија је примена почела од 1. марта у свим здравственим установама у Србији, требало би да смањи гужве по домовима здравља и укине папирне рецепте, а новина је што хронични болесници који обнављају своје терапије више не одлазе код лекара већ се у систему може видети да су то обновљиви рецепти.

Директорка Апотекарске установе Београд Јасмика Бјелетић рекла је за РТС да су обновљиве терапије за хроничне пацијенте, који су у претходном периоду морали на месец дана да иду код лекара, сада добијају терапију на два до шест месеци уколико не дође до промена у болести.

Према њеним речима, пацијент имају уштеде с обзиром на то да не плаћају партиципацију од 50 динара сваки месец, а уштеде су и у папиру, штампачима, али је најзначајније да је здравствени радник ослобођен административних послова.

Како је рекла, прва три дана имали су прилагођавање, јер је било усаглашавања у неким шифрама. „У Србији се годишње изда око 50 милиона рецепата. Ако се узме да се око 800.000 изда у неком тренутку, а да се преузме 500.000, онда се може видети колики је притисак и на лекаре и на фармацеуте“, рекла је Бјелетић и напоменула да су уштеде велике.

ТопПрес/ Извор: Танјуг