Фото: ilustracija, YoutubescreenshotФото: ilustracija, Youtubescreenshot

Од половине марта епидемија малих богиња, од којих је досад оболело више од 3.300 људи, а умрло деветоро, ако се обистине процене епидемиолога, почеће да попушта, а у мају би оболевање могло да се сведе само на спорадичне случајеве. То ће бити природно гашење епидемије, јер вирусу морбила, исто као и грипа, не погодује топло време.

Ако се, међутим, додатно не повећа обухват вакцинацијом, који је ипак порастао од избијања епидемије у октобру прошле године, и достигао 81 одсто, што је још значајно испод прага од 95 одсто неопходног за колективни имунитет, на јесен ћемо се поново суочити са епидемијом малих богиња.

Она је тренутно, према оценама епидемиолога, на врхунцу, и прилично распрострањена. Само за један дан – 8. марта – у Србији су пријављење три епедемије малих богиња: на територији града Кикинде са пет оболелих и у селу Новаци на територији општине Уб са три оболела, док је Завод за јавно здравље Ужице пријавио породичну епидемију малих богиња са двоје оболелих.

Од почетка марта епидемије малих богиња пријављене су на територији Врања (33 оболела) и општине Зајечар (14 оболелих), док је у фебруару било седам пријава епидемија са око 200 оболелих.

– Чим се број вакцинисаних повећа на 92 одсто доћи ће до значајног смањивања оболевања јер неће више бити толико оних који ће ширити вирус – објашњава примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог. – А кад будемо имали обухват вакцинацијом од 95 одсто, неће бити ни епидемије, него само спорадични случајеви оболевања.
Доктор Петровић каже да држава мора да нађе механизам да се обавезност вакцинације, предвиђена законом, обезбеди и на терену.

– Заштита од заразних болести не може да буде питање “хоћеш-нећеш”, а лично сам и за кажњавање оних који без јасног медицинског оправдања одбијају вакцинацију – каже др Петровић.

Око 95 одсто оболелих у Србији није вакцинисанопротив малих богиња, а 33 одсто од укупног броја оболелих лечено је или се још лечи у болницама. Од тежих компликација регистрована је упала мозга код једног оболелог, а упала плућа код 358 оболелих.

Доктор Петровић каже да се по учесталости компликација уклапамо у просек, али да је смртност од компликација малих богиња код нас, засад, већа.

– По критеријумима Светске здравствене организације, очекује се један смртни исход на 1.000 оболелих од морбила – каже др Петровић.

Мале богиње опомена да се могу вратити заборављене болести

Агресивнији вирус

– Могуће је да је вирус морбила постао вирулентнији, односно агресивнији, и да смо због тога у овој епидемији имали девет смртних исхода – каже др Радмило Петровић. – Али, треба узети у обзир и то да је крајем зиме организам исцрпљенији него рецимо у јесен и осетљивији на инфекције, па смо зато у последњих месец дана имали и више фаталних исхода.

ТопПрес/ Извор: Новости, Б. Радивојевић