Топола – Најбоља ракија се пече од аутохтоних, старих сорти шљива тврди наш саговорник Драган Јовановић из Загорице, дугогодишњи произвођач љуте капљице. Како каже, пробао је да испече ракију од разног воћа које успева код нас, али најбоља и најтраженија је управо препеченица од старе сорте шљива – црвењаче.

„Свако воће које успева код нас, стављао сам у веселу машину, чак сам пробао и од јужног воћа чисто експериментално. Недавно сам испекао текилу, сви се чуде кад сам испричао да сам сецкао цвеће, агаву и пекао ракију. Али, дефинитивно нема боље ракије од старе сорте шљива црвењаче, то је најбоља и најотпорнија сорта, нема болести, вируса, веома отпорна сорта која даје изузетну ракију“, каже за ТопПрес Драган Јовановић из Загорице.

За ову сорту као и још неке старе сорте, метлаш, белошљива, трновача, поред изузетно високе толерантности на болести, карактеристично је и једноставно размножавање, али и органски начин узгоја.

Као некада, свиње у воћњаку, фото: ТопПрес

„Размножава се тако што се расађују самоникли изданци који израстају око старих стабала и најбитније је да се уопште не третира никаквим препаратима, дакле органска шљива, потпуно здрава и без трунке хемије. Воћњак се не обрађује, у њему бораве свиње као пре 100 година“, прича нам Драган.

Његов засад броји око 30 младих стабала црвењаче, са којих је овог лета убран први род и једно старо дрво које је било основа за расађивање младица. Иако се одгаја у скромним условима, ова шљива даје од 10 – 100 килограма плодова по стаблу.

„Не постоји ни једна врста ракије са тако пријатном аромом, од једног казана за који је потребно 100 килограма шљива, изађе око 18 литара  ракије од 20 гради“, истиче Јовановић.

ТопПрес

Дружење са пријатељима поред казана, фото: ТопПрес