Европска унија укида рестрикције за све грађане који су добили обе дозе вакцине

Европска унија укида рестрикције за све грађане који су добили обе дозе вакцине

Амбасадори земља ЕУ подржали су препоруку Европске комисије да се ублаже критеријуми за улазак грађана из трећих земаља који су примили обе дозе вакцине, као и да се прошири листа земља са повољном епидемиолошком ситуацијом која омогућава укидање рестрикција на улазак у ЕУ.
”Препорука је да земље чланице попусте неке од тренутних рестрикција на путовања посебно за оне који су ревакцинисани потврђеним вакцинама”, речено је у Европској комисији.
Такође је договорено да се прошири листа земаља са повољном епидемиолошком ситуацијом, која омогућава укидање ограничења за улазак у ЕУ.

Савет ЕУ ће поменуту листу убрзо финализовати, саопштено је из ЕК, а амерички лист „Њујорк тајмс“ пише да би она могла бити готова већ у петак.

Према тренутним ограничењима, грађани само седам држава, укључујући Аустралију, Израел и Сингапур, могу ући у ЕУ без обзира да ли су вакцинисани.

У Бриселу напомињу да ће се тренутна листа од само седам земаља ускоро „значајно проширити“ и да би на њој требало да се нађе и Србија, и то на основу напретка у вакцинацији.

„Пут до укидања рестрикација на улазак у ЕУ јесте и листа земља са повољном епидемиолошком ситуацијом. Ту смо предложили да се праг инфицираних у последњих 14 дана на 100.000 становника подигне са 25 на 100 особа“, наводе у Комисији.

Међутим, амбасадори ЕУ су се одлучили за праг од 75 нових случајева, наводи агенција Ројтерс.

Како би вакцинисани могли да уђу у ЕУ, потребно је да приме вакцину која је одобрена на нивоу Уније или вакцину која је на списку Светске здравствене организације за хитну употребу.

Лист „Њујорк тајмс“, међутим, пише да земље чланице задржавају слободу дораде ових мера ако желе да предузму конзервативнији приступ, што значи да би неке европске државе могле задржати захтеве за негативним ПЦР тестовима или карантинима за одређене посетиоце.

Европски блок ће, такође, задржати опцију „кочнице“ у случају нужде, што је правна алатка која омогућава брзи повратак на рестриктивније услове путовања ако се појави претња од новог соја корона вируса.

Очекује се да земље чланице ЕУ до краја маја размотре предлог Комисије и усвоје нову „проширену” листу земља за чије ће грађане бити отворене границе ЕУ, уз евентуално поштовање мера при уласку као што је негативан тест.

 

ТопПрес / Извор:  Танјуг

 

KOMENTARI