Фијат Крајслер и Пежо ПСА саопштили су данас да ће удружити снаге путем размене акција на фифти-фифти основи, како би формирали четврту највећу светску групацију у сектору производње аутомобила, јавља Ројтерс.

Управни одбори двеју компанија дали су овлашћења својим тимовима да окончају разговоре и закључе обавезујући меморандум о разумевању у наредним недељама, наводи се у заједничком саопштењу ових произвођача аутомобила.

Председник Фијат Крјслера Џон Елкан ће председавати удруженом групом, док ће главни извршни директор Пежоа Крлос Таварес бити њен генерални директор.

Договор долази у тренутку када се произвођачи аутомобила суочавају са глобалним падом тражње и настоје да развију технолошки напредније, чистије моделе аутомобила како би испунили све оштрије прописе против загађења ваздуха.

Процењује се да ће ово спајање, када буде завршено, генерисати синергију од 3,7 милијарди евра (4,1 милијарда долара) годишње, без икаквог затварања погона, наводи се у саопштењу.

Пре закључења уговора, Фијат Крајслер ће својим акционарима исплатити специјалну дивиденду од 5,5 милијарди евра и поделити им акције у својој роботичкој јединици Комау, додаје се даље.

Пежо ће својим деоничарима поделити 46 одсто акција у својој фабрици за производњу ауто делова Форесија.

Француски министар финансија Бруно Ле Мер поздравио је овај договор, оцењујући да ће то овим аутомобилским групацијама обезбедити потребан минимум средстава за улагање у чистије технологије и за испуњавање захтева индустрије.

Удружена група, чије ће седиште бити у Холандији, имаће Управни одбор од 11 чланова. Шест чланова ће бити из Пежоа, укључујући главног извршног директора Тавареса, а међу преосталих пет из Фијат Крајслера биће председавајући Елкан.

Акције заједничке компаније ће бити листиране на берзама у Паризу, Милану и Њујорку, наводи Ројтерс.

ТопПрес/ Извор: Танјуг