Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) донео је на данашњој седници одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија и цени смештаја њихових пратилаца, а финансијским планом Фонда ПИО за 2023. годину, за друштвени стандард пензионера планирано је 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више у односу на претходну годину.

Како је објављено на сајту Фонда ПИО, сходно данашњој одлуци, Фонд ће ускоро расписати оглас за подношење пријава за упућивање на бесплатну рехабилитацију.

У складу са правилником о друштвеном стандарду корисника пензија Фонда ПИО, за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издвајају се средства у висини од 85 одсто од укупних средстава намењених за друштвени стандард пензионера, што ове године износи 593,7 милиона динара.

Преосталих 15 одсто од укупног износа, односно 104,76 милиона динара, издваја се за остала два вида друштвеног стандарда, односно за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво и солидарне помоћи корисницима пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену, као и друге врсте помоћи, у циљу унапређења стандарда корисника пензија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг