Проблем цене хране и енергената постоји на нивоу целе светске привреде и глобална дешавања утичу и на самодовољна локална тржишта као што је српско, изјавио је аграрни аналитичар Жарко Галетин и додао да грађани морају да се припреме на ценовни удар након што уредба о замрзавању појединих цена буде укинута.

Држава администрирањем не може на дужи рок да спречи раст цена, рекао је Галетин и подсетио да је брашно у тренутку замрзавања коштало 47динара, а данас и 80 динара.

Тржиште је, како је додао, непредвидиви флуид који ће наћи начин како ће цене да оду горе.

Аграрни аналитичар каже да је држава имала добру намеру увођењем те мере.

„Све државе то раде чак и оне које су самодовољне у прехрамбеном смислу као Србија, а мора да мисли најшири потрошачки сектор на новчаник“, навео је Галетин и додао да уредба о замрзавању цена се не може у недоглед одржавати.

Наши потрошачи морају да се припреме на ценовни удар, рекао је Галетин и додао да ће се удар десити када уредба буде ван снаге.

Галетин је подсетио да читава тржишна матрица, већ две године не функционише по предвидивим моделима.

Сада је због дешавања на украјинско руском фронту предвидивост незивесна, са прецизношцу се не може прогнозирати, као што није могло ни током пандемије, рекао је аналитичар.

Цене енергената биле су додатни окидач, који је, како је навео, донео најпре поскупљење на тржишту енергената.

Према његовим речима, на том тржишту импута у пољопривреди – горе су битно отишле цене два најзначајнија – минералних ђубрива и дизел горива.

То ће, додао је, утицати на калкулацију цена пољопривредних производа, а што се тиче хране, биланси тих есенцијалних базичних производа, уљарица и житарица које креирају тржиште су стабилни на домаћем тржишту.

‘Србија има апсолутну стабилну ситуацију свих основних пољопривредних производа пшенице, кукуруза, соје и сунцокрета и са те стране прилично је релаксирана али се читав проблем са глобалног нивоа преваљује код нас и не можете нормално да гледате без обзира на стабилне билансе, да вам оде уље, шећер, да прерађивачких сектор иде у небеса“, навео је Галетин.

ТопПрес/ Извор: Танјуг