Горњи Милановац – Ништа не говори више о пријатељству Срба и Американаца као мисија у којој су мештани села Прањани спасавали савезничкле пилоте и пружили им топао дом и храну онда кад је то било најпотребније.

У меморијалном центру на Галовића Пољу у Прањанима јуче је обележена 78. годишњица мисије „Халијард”. Положени су венци жртвама изгубљеним у Другом светском рату уз интонирање химни САД и Србије, у присуству припадника ВС и министарке култре и информисања, Маје Гојковић као изасланице председника Републике Србије Александра Вучића.

На месту некадашњег „горског аеродрома” изграђен нови у оквиру меморијалног центра на Галовића Пољу, фото: ГЗС

Обележавању 78. годишњице мисије „Халијард” присуствовали су и Џон Капело, пензионисани потпуковник америчке авијације и председник Фондације мисија Халијард, генерал – мајор Стивен Едвардс командант Команде специјалних операција за Европу и Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Министарка Гојковић је том приликом истакла да је мисија „Халијард“ светао пример храбрости и човечности, записан великим словима у нашој, европској и светској историји ратовања.

Маја Гојковић као изасланице председника Републике Србије Александра Вучића, положила венац у меморијалном центру, фото: ГЗС

„Спасавајући савезничке пилоте, српски народ и припадници Краљевске војске у отаџбини под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, извели су један од највећих херојских подвига током нацистичке окупације Србије у Другом светском рату. То је истовремено био чин патриотизма и јунаштва, испуњен дубоком свешћу о томе колико је значајно да се заједно са савезницима стане на страну слободе и правде“, нагласила је министарка културе и подсетила да је један од назива мисије „Халијард“ био операција „Ваздушни мост“.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић, фото: ГЗС

Гојковић је изјавила да ће остати забележено да ни ризик од страховите одмазде, па и од саме смрти, нису уплашили Равногорце и српске сељаке у својој племенитој намери да спасу животе својих пријатеља и савезника уз подсећање да свако ко иоле познаје историју наше земље, народа и тог краја, добро зна да спасавање живота и скривање оборених припадника пријатељске војске није био само чин човечности и милосрђа, већ и испуњавање обавезе према прецима и завета који су нам оставили.

„Српски народ увек је био познат по својој правдољубивости, слободарском духу и по томе да јако добро знамо да слободу ценимо више од свега. Једна од одлика великих људи и народа је то да су увек умели да препознају да бити слободан подразумева и слободу за другог, а не само за себе“, навела министарка културе, и подсетила да су из српског народа поникле славне српске војводе, Путник, Степановић, Бојовић и Мишић, затим Карађорђе, кнез Милош и цар Лазар, који је са својом војском стали на браник не само своје отаџбине, већ и читаве Европе. Гојковић је напоменула да становници Прањана и других села у Србији и Републици Српској и припадници Краљевске војске у отаџбини нису имали дилему да ли треба да ризикују своје и животе својих најмилијих како би спасили савезничке животе.

фото: ГЗС

„Ова операција аутентично је сведочанство о солидарности српске војске са ратним друговима из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Канаде и других савезничких земаља“, рекла је Гојковић и поручила да државним обележавањем тог догађаја, још једном упућујемо поруку и жељу за даље унапређење односа са нашим савезницима из Другог светског рата, међу којима Сједињене Америчке Државе заузимају веома важно место.

фото: ГЗС

„Сигурна сам да смо сви поносни на то што и данас стојимо овде заједно са потомцима наших пријатеља и савезника с којима смо успели да зауставимо и уништимо зло нацизма. Пријатељство настало у Прањанима и бројним местима у Србији, обавезује све нас да га пажљиво чувамо и негујемо, и као дуг према храбрим прецима и као залог за лепшу и бољу будућност“, закључила је Гојковић.

Џон Капело, пензионисани потпуковник америчке авијације и председник Фондације мисија Халијард, казао је да ова прича и даље повезује два народа и две земље.

фото: ГЗС

„Повезује породице оних који су били спасени и оних коју су помогли да ти људи буду спасени. Ово није само фигуративно, фондација ’Мисија Халијард’је посвећена проналажењу породица спасених пилота и Срба који су им помогли. Од како смо се прошле године састали успели смо да се повежемо са још осам музеја у САД”, истакао је Капело.

Генерал – мајор Стивен Едвардс командант Команде специјалних операција за Европу рекао је да храброст овдашњих људи види на лицима и данас.

фото: ГЗС

„То су лица деце и унука хероја Халијарда и ми њима дугујемо много више од захвалности. Многи од нас који гледамо вести страхујемо да Европа може да склизне у сукоб већих размера. Многи ће рећи да је наша глобална безбедност у опасности. Немам моћ да предвидим будућност, али могу да кажем свом тиму, команди за специјалне операције у Европи да у складу са нашом традицијом не заборављамо оне који су били пре нас, одајемо им почаст на тај начин што остајемо посвећени свакодневном раду на обуци, помоћи и подршци нашим савезницима и партнерима”, рекао је генерал – мајор Стивен Едвардс.

Генерал – мајор Стивен Едвардс командант Команде специјалних операција за Европу, Фото: ГЗС

Он је изразио захвалност што дипломатско партнерство Србије и САД траје више од 140 година.

„Премда је ово партнерство прошло многе тестове знам да су наша два народа посвећена заједничким вредностима заснованим на безбедносним и одбрамбеним нормама. Надам се да можемо да наставимо да надограђујемо пријатељство док заједно радимо на јачању демократије и обезбеђивању мира и безбедности у овом региону”, закључио је командант Команде специјалних операција за Европу.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изразио је жаљење што више нема никог међу живима ко би мога да пренесе из свог угла како је све то тада изгледало.

Представници ВС, Фото: ГЗС

„Ипак, ми смо овде да се сећамо свега што је учињено и да обележимо њихова велика дела. Ово је прича о неустрашивости, храбрости, пријатељству, савезништву и на крају то је прича о поверењу. То су били обични људи који су имали обичне животе и који су се после ове акције спасавања вратили својим свакодневним обавезама, али акција спасавања није била обична, то је био херојски подухват”, нагласио је амбасадор САД Кристофер Хил.

 

ТопПрес/ Глас западне Србије

Амбасадор САД Кристофер Хил положио венац у меморијалном центру у Галовићима, фото: ГЗС
Џон Капело, пензионисани потпуковник америчке авијације и председник Фондације мисија Халијард, Фото: ГЗС
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, Фото: ГЗС