Грађани Србије могу да путују без PCR теста и карантина у 16 земаља, међу којима је и Црна Гора, која од сутра дозвољава улазак без обавезног тестирања на корона вирус.

Према подацима Министарства спољних послова, осим у Црну Гору, држављани Србије без ограничења могу да уђу у Албанију или да транзитирају кроз ту земљу.

Такође, наши грађани могу без ограничења са територије Србије да уђу у БиХ или да транзитирају, а уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

Држављани Србије могу ући у Бугарску без негативног PCR теста, ако долазе из Србије или држава чланица ЕУ или Шенгенског споразума.

Без ограничења наши држављани могу да уђу на Јамајку, а пре путовања неопходно је да се пријаве на сајту www.visitjamaica.com.

Грађани Србије могу да уђу у Колумбију без PCR теста, а неопходно је да попуне формулар на сајту: apps.migracioncolombia.gov.co.

Држављани Србије могу да путују у Костарику уз обавезно попуњавање обрасца „Pase de Salud“ 48 сати пре доласка на сајту salud.go.cr. Такође, потребно је здравствено осигурање које покрива трошкове лечења у случају короне вируса (осигурање мора да буде на шпанском језику и одобрено од Института за туризам).

Уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења држављани Србије могу да уђу у Мексико, а по доласку у ту земљу дужни су да попуне упитник за идентификацију фактора ризика на сајту аfac.hostingerapp.com.

Грађани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају у Султанат Оман без поседовања корона тестова. Мере санитарне предострожности се обављају приликом слетања у ту земљу, путницима се мери температура и евентуално се упућују у карантин, уколико имају симптоме болести.

Без ограничења наши држављани могу да уђу и у Палау или да транзитирају кроз ту земљу, а неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу.

У Палау је забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или били у транзиту кроз Кину (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене ковидом-19.

Држављанима Србије је дозвољен улазак и у Пакистан, а на аеродрому се мери температура.

Наши грађани могу да уђу у Сан Марино или да транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина, путем е-мејла: viaggiareinformati@esteri.sm или телефонски: 00378/549888888.

По доласку у Сан Марини обавезно је подвргавање серолошком тесту, а ако је тест позитиван лице се подвргава молекуралном тесту и уколико резултат буде позитиван подлеже куцној самоизолацији у трајању од 14 дана.

У складу са одлуком Владе Северне Македоније, од 12.октобра прошле године, држављани Србије могу да уђу у Северну Македонију без поседовања негативног PCR теста.

Држављани Србије могу да уђу или да буду у транзиту кроз Судан без тестова, а путници са симптомима се упућују у карантин.

Држављани Србије могу улазити у Танзанију. Уколико држава поласка или авио-компанија којом су допутовали траже негативан тест као услов за путовање, путници су обавезни да покажу резултате теста приликом уласка у Танзанију.

Сви путници се детаљно проверавају по доласку, а, у случају потребе, може се тражити да се уради брзи тест.

Држављани Србије могу са важећим визом да уђу у Централноафричку Републику или да кроз њу пролазе, а тестирање није потребно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг