Вакцинисање трећом дозом вакцине против ковида у Србији би могло да почне пре септембра и за оне који су потпуно пелцовани најмање шест месеци раније, пишу Новости.

Трећа доза биће препоручена за три категорије становништва – најстарије, оне са хроничним болестима попут дијабетеса, болести плућа, срца, бубрега и за људе компромитованог имунитета код којих прве две дозе нису постигле очекивани заштитни ефекат.

Према незваничним сазнањима Новости, грађани ће највероватније моћи да бирају и трећу дозу вакцине.

То значи да они који су два пута примили Синофарм, сада могу да добију и вакцину другог типа и других произвођача.

Шеклер: Трећу дозу препоручио бих свакоме

У Србији ће до 1. августа бити донета одлука да ли ће се грађанима препоручити да приме и трећу дозу вакцине против корона вируса, а вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер каже да то не би требало да представља проблем и да би још једну дозу препоручио свакоме.

„Не само онима којима је имунититет слабији сам по себи, већ и онима који се осећају несигурно због других придружених болести“, рекао је Шеклер за ТВ К1, оцењујући да се створила атмосфера да „без треће дозе нема живота“, шо је, истиче, погрешно.

Каже, сви који су вакцинисани, имају заштиту.

Шеклер наглашава да ће вирус сигурно изгубити, али да је до тада потребно да прође одређено време, у коме сви, наглашава, треба да се понашају у складу са струком.

Он је навео и да би желео да прими две различите вакцине, као и да је још људи изразило жељу да са њим учествује у том „ризику“.

„У наредних месец дана имаћемо резултате који ће бити интересантни“, поручио је Шеклер.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, Новости, Танјуг