ВД директор ЕПС-а Милорад Грчић поднео је неопозиву оставку, и у писму оставци позвао и на смену Зоране Михајловић више не буде задужена за рударство и енергетику у Србији.

Медији објављују и читаво писмо Грчића а у ЕПС-у сазнајемо да је оставка поднета уз коментар да је реч о личном чину.

Грчићеву оставку после низа крупних проблема у производњи електричне енергије у Термоелектранама Никола Тесла у последњих месец дана најавио је крајем године председник Вучић.

У писму Грчић је подсетио да функцију директора ЕПС-а обављао у изузетно сложеним околностима, истичући поплаве које су девастирале електроенергетски потенцијал Србије, као и кампању против рударског комплекса и термоенергетског сектора.

„Уз осећање личне одговорности желим да јасно истакнем да није било довољно нових инвестиција. Разлози због којих се нису остварили неки од планираних пројеката, а неки други су каснили да реализацијом, су бројни, али као човек који је научио да преузима одговорност, рећи ћу још једном да сам искључиво ја одговоран за то“, навео је Грчић.

Додао је да су знатно бројнији позитивни резултати који су плод рада свих посвећених радника у ЕПС-у.

„То су људи којима сам бескрајно захвалан, јер су своје предузеће и своју државу стављали не само испред својих породица, већ и испред својих живота. Покренути су инвестициони пројекти који су годинама стајали по фиокама, извукао сам проблеме испод тепиха“ и кренули смо да их решавамо“, оценио је он.

Уз опаску да не зна никога ко није грешио, оценио је да проблеме који постоје али и остварене успехе у ЕПС-у може набрајати данима.

„Уместо тога, као одговоран и честит човек, подносим своју оставку, због онога сто се у народу зове објективна одговорност“, оценио је он.

Писмо са оставком искористио је, како каже, да „не марећи за хијерархију“ упозори на министарку рударства и енергетике Зорану Михајловић и констатовао да уколико Михајловић остане на челу Министарства „и један једини дан после избора, наш електроенергетски систем је осуђен на смртну казну, на потпуну пропаст“; оценио је он.

Како је написао Михајловићева радећи за стране менторе и пословне партнере „не уништава само једно од најважнијих министарстава, она потпуно разграђује наш целокупни електроенергетски потенцијал и уништава тај сектор, који је срце наше државе“.

У дужем писму којим је поднео неопозиву оставку Грчић је детаљно навео све што је у ЕПС-у урађено, односно колико је новца у то инвестирано, потанко наводећи и планове те компаније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг