Према прогнози, у Србији ћеданас бити облачно и хладно, у већем делу са снегом уз даље мање повећање висине снежног покривача.

Само ће на северу Војводине бити углавном суво.

Увече слабљење и престанак падавина. Ветар слаб и умерен, на планинама повремено јак, северни и северозападни. Јутарња температура од -4 до 1, највиша дневна од -2 до 2 степена.

Увече и током ноћи на северу разведравање.

У Новом Саду ће данас бити облачно и хладно са слабим снегом. Увече престанак падавина. Јутарња температура биће око -2, највиша дневна око -1 стене, тако да ће бити ледени дан.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 18. јануара, прва два дана хладно, нарочито у јутарњим сатима, када се очекује умерен, локално и јак мраз, а највиша дневна у већини места биће испод нула степени, односно биће ледени дани.

Током дана у среду на северу претежно сунчано, у брдско-планинским пределима претежно облачно и углавном суво, тек понегде је могуће провејавање слабог снега.

У четвртак ујутро местимично магла и ниска облачност, током дана умерено облачно и суво. Од петка претежно сунчано, повремено уз умерену облачност, уз слабљење јутарњих мразева и мањи пораст дневне температуре.

Совиљ: Следе нам четири ледена дана у низу

Престанак снежних падавина очекује се данас крајем дана, каже метеоролог Слободан Совиљ и додаје да се средином недеље очекују умерени и јаки јутарњи мразеви.

Совиљ је за телевизију Танјуг упозорио да се од среде до петка очекује изузетно ниске температуре које ће ићи од – 15 до – 8 степени Целзијуса.

Када је реч о дневној температури до четвртка, Совиљ каже да ће у већем делу земље бити испод нуле па ћемо имати четири „ледена“ дана у низу.

„Очекујемо задржавање снега на тлу бар седам до 10 дана у зависности од региона, а максималне температуре за дане викенда и почетком наредне недеље биће између нула и пет степени, а затим се очекује њихов лагани пораст“, казао је Совиљ у понедељак.

Подсетио је да је на снази упозорење Републичког хидрометеоролошког завода за западну, централну и југозападну Србију због снега.

„У тим деловима је издат наранџасти метеоаларм који подразумева и више од 15 центиметара снега за 12 часова, тако да ће укупна висина снега на том подручју достићи и до 30 центиметара у нижим пределима“, рекао је Совиљ.

Упитан има ли шансе да се до краја месеца врате пролећне температуре, Совиљ каже да је то могуће, јер је за наше поднебље карактеристична смена топлих и хладних периода, те да се пораст температуре очекује око 20. јануара.

„Тренутна процена РХМЗ је да би средња јануарска темература била од 0 до 4 степена, уз појаву пет до 10 ледених дана у нижим пределима“, казао је Совиљ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг