Наранџасти метео-аларм остаје на снази и данас, односно упозорење на грмљавинске непогоде праћене градом и олујним ветром, уз количину падавина локално од 20 до 40 литара по квадратном метру, за кратко време, изјавио је данас метеоролог Слободан Совиљ и нагласио да се од викенда очекује постепена, али не и потпуна стабилизација времена.

Грмљавински развоји већ су почели широм централне и јужне Србије и интензивирају се, нарочито у околини Крагујевца, Чачка, али и на подручју између Смедерева и Смедеревске Паланке, рекао је Совиљ за Танјуг. Јаки грмљавински развој осматра се, како је нагласио, већ између Падинске Скеле и Опова, и на том подручју уз пљускове и грмљавину већ има услова и за појаву суградице или ситног града.

У даљем току поподнева грмљавински развој ће се интензивирати, навео је Совиљ и подсетио да ће грађани на сајту РХЗ Србије из сата у сата бити издавана хитна упозорења на временске непогоде. Данас је, додао је, генерално мања вероватноћа за непогоде на северозападу земље односно у Бачкој где ће оне бити знатно ређа појава у односу на јучерашњи дан.

Нагласио да је да у свим осталим крајевима Србије остаје на снази наранџански метеоаларм.

„За разлику од јучерашњег дана падавине ће се продужити вечерас и у току ноћи нарочито на подручју источне Србије, Поморавља, Јужног Баната и Југоисточне Србије и на том подручју и у току наредне ноћи треба рачунати на локално обилнију кишу и пљускове са количином падавина од 20 до 40 литара по квадратном метру за 12 часова“, казао је он.
На питање да ли ће бити и олујних удара ветра каже да их свакако можемо очекивати при појединим јачим грмљавинским развојима.

„Вероватноћа и за ветар и за град је нешто већа у јужној половини Србије, у крајевима западног Поморавља или јужних делова Шумадије па ка југу“, рекао је он.

Према његовим речима, данас не очекује тако крупна зрна града која су јуче осмотрена у деловима западне и југозападне Србије.

„Видели смо да је њихов пречник био и већи од пет центиметара при суперћелијским развојима у току јучерашњих дана“, навео је Совиљ.

Додао је да се посебна приправност у овом тренутку издаје за бујичне водотоке.

„С обзиром да је ситуација у брдско-планинском делу земље најкритичнија при овако обилним, наглим налетима пљускова, када за кратко време потоци не могу да приме велику количину воде и јављају се проблеми какве смо видели јучер на подручју Новог Пазара“, навео је он и додао да на већим рекама нема проблема. Совиљ је нагласио да нам за дане викенда практично у већем делу земље следи суво време.

„Пљускови ће бити активни још у петак, међутим и њихова честина и њихов интензитет и распрострањеност ће полако почети да се смањује“, казао је он.

Затим у суботу и недељу пљускове очекујемо још на крајњем југозападу Србије. У већини крајева неће бити падавина док у кошавском подручју треба рачунати на умерен повремено јакјугоисточни ветар, нарочито у недељу, казао је метеорлог.

„Следећа седмица, иако ће бити у знаку повремених и краткотрајних пљускова, ће бити ипак мање нестабилна у односу на садашњи период“, навео је он и додао да у понедељак не треба очекивати падавине, уторак, поново краткотрајни пљускови у већини крајева, али и мањег интензитета у односу данас.

ТопПрес/ Извор: Танјуг