Аранђеловац – У селу Бања недалеко од Аранђеловца на породичном имању Шећевић, на стаблу кајсије родиле су шљиве. Појаву су уочила браћа Никола и Ђорђе када су отишли да уберу кајсије, али уместо кајсија на стаблу су видели шљиве.

„Супруг је посадио кајсије пре три године  и све су се примиле. Ове године су донеле први род и свако стабло  је имало доста плодова, нико није приметио да на једном дрвету има грана шљиве. Унуци су видели сасвим случајно кад су отишли да беру кајсије, међутим уместо кајсија донели су шљиве. Било ми је чудно, мислила сам да је дечја шала али кад сам отишла са њима до тог стабла видела сам једну грану шљиве која је избила са стране на стаблу кајсије и која је препуна плодова“, прича за ТопПрес  Душица Шећевић.

Браћа Шећевић не крију одушевљење јер су до пре пар дана јели кајсије а сада на истом стаблу беру шљиве.

Прво кајсије сада шљиве, фото: ТопПрес

„Волим да одем у воћњак и да берем воће тако је најукусније јер деда не прска па могу да једем чим уберем. Брао сам кајсије скоро свакога дана, полако пролазе и отишао сам да уберем још неку мислећи да је остала на грани, међутим наишао сам на шљиве и то ми се баш свидело, сада могу да једем шљиве уместо кајсија“, рекао је Ђорђе.

Иначе на породичном имању Шећевић успева разно воће типично за ове просторе, оваква појава код њих први пут је уочена а стручњаци из области воћарства објашњавају да је присуство шљиве на кајсији последица калемљења.

„Дешава се то код подлога на које се могу калемити различите воћне врсте (шљива и кајсија на подлози која је настала из семена Џанарике,  трешња и вишња на подлози  Дивље трешње) па тако може доћи до случајног рађања две воћне врсте на истом стаблу али се то може и намерно калемљењем урадити. Веома је интересантно да на истом стаблу имате нпр. Једну  сорту вишње и  две  сорте трешње, или две  сорте шљиве и две  сорте кајсије“, објашњава професор Иван Глишић са Агрономског факултета у Чачку.

Професор Иван Глишић, фото: Приватна архива

Додаје да је експеримент спровео у дело и на свом имању где је калемљењем добио стабло јабуке на ком има црвене, жуте и зелене јабуке познатих сорти, Ајдаред, Златни делишес и Грени смит.

Ипак према његовим речима овакви примери су могући само као хоби варијанта, у комерцијалном воћарству нема значаја.

ТопПрес