Горњи Милановац – Миленко Таловић из села Прањани код Горњег Милановца од своје двадесете године прикован је за колица. Ипак, несрећа га није спречила да свој живот настави даље онако како може и мора, па је овај човек постао један од најбољих мајстора у сувоборском крају.

„Од малих ногу радио сам у шуми и баш тај посао за мене је био кобан. Једна сеча мој живот је променила из корена. Дебело стабло пало је на мене, једва сам извукао живу главу, али сам остао потпуно непокретан због тешке повреде кичме. Не можете ни да замислите какав је то осећај за младића у пуној снази који је мислио да може све“, прича Миленко за РИНУ.

Од тренутка несреће овом човеку ноге не служе ни за шта, али су му се зато руке позлатиле. Није изгубио веру у живот и сам је изучио аутомеханичарски и браварски занат и сада његово умеће поштује цело село. Омиљени је мајстор свих овдашњих мештана, јер сваки квар на аутомобилима, после Миленкове интервенције бива као руком однешен.

Десна рука у свим пословима му је син, фото: РИНА

„Све сам радим, није ми тешко. Нашао сам неке своје начине како да функционишем кад отворим хаубу, алат сам одавно набавио. Поред аутомеханичарског заната, бавим се и браваријом. Све што сам могао да научим сам, савладао сам без икакавих проблема. Било је тих преломних тренутака, кад сам се питао зашто је мене снашла ова тешка судбина, али сам то превазишао и наставио да радим шта и како могу“, прича овај непокретни аутомеханичар.

Десна рука му је син, који му помаже у свему. Њих двојица сами зарађују кору хлеба и носе своје име и крст, не молећи никога за помоћ. Осим испод хаубе, овај Прањанац изузетно је вредан и на свом сеоском имању. Вози комбајн и обавља тешке пољопривредне послове.

Миленко је све само не лењ, па врло често иако је у колицима он иде на лице места ако неко од комшија има проблем са аутомобилом или неком пољопривредном машином.

Зато је жива легенда овог места и прави пример како се жив човек избори са свим тешкоћама, само уколико то довољно жели.

ТопПрес/ РИНА

Нераскидиви тандем из Прањана, отац и син, фото: РИНА