Планета Земља је имала најтоплији септембар у историји, било је топлије 1,75 степени Целзијуса него у прединдустријској ери.

Четврти месец заредом настављен је низ рекордних температура копна и мора. То представља злокобни сигнал о брзини којом гасови стаклене баште мењају нашу климу. Ова, 2023. сада је на путу да буде најтоплија година у историји, јер су јун, јул, август исептембар обарали рекорде.

Према Коперникусу, септембар је имао просечну температуру од 16,38 степени. То је 0,5 изнад температуре претходног најтоплијег септембра, 2020. године, и око 1,75 степени топлији септембар у поређењу са прединдустријским периодом 1850–1900.

Европа и Африка, Северна и Јужна Америка имале су најтоплији септембар у историји. У Азији је овај септембар други по висини температуре, док је септембар у Океанији био трећи.

Шести месец заредом, у септембру је забележена рекордно висока месечна глобална температура површине океана.

Температурне аномалије су огромне – далеко веће од свега што смо икада видели у прошлости, истиче први човек Светске метеоролошке организације (СМО).

„Посебно је забрињавајуће што се Ел Нињо и даље развија, тако да можемо очекивати да ће се рекордне температуре наставити месецима, са каскадним утицајима на нашу животну средину и друштво“, проф. Петери Талас, генерални секретар СМО.

СМО ће радити са научном заједницом како би покушали да разумеју који додатни фактори доприносе изузетном загревању. Вест о рекордном септембру стигла је као нови збирни извештај из Конвенције УН о климатским променама у сусрет Конференцији COP 28 у Дубаију, која је заказана за крај новембра.

ТопПрес/ Извор: РТС