Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће у уторак, 8. јуна, држава исплатити трећу половину минималца за привреду.

Мали подсећа да је то једна од мера у оквиру трећег пакета помоћи и додао да је прошлог месеца ту помоћ добило око 1,2 милиона радника, односно 250.000 фирми.

„Поред исплате од 3.000 динара за вакцинисане, овог месеца биће исплаћена и помоћ за незапослене. То је први пут да држава на такав начин излази у сусрет онима који су због ковида19 остали без посла. Сви они који су били пријављени на биро добиће помоћ од 60 евра“, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Мали је подсетио и да је држава пре десетак дана завршила исплату за суграђане на КиМ, а која је подразумевала исплату од 100 евра за све грађане, укључујући и децу, као и 200 евра за незапослене.

Успешно је завршена и исплата првог дела од 30 евра помоћи, каже Мали и додаје да је ту помоћ добило око 5,7 милиона грађана.

Министар подсећа да ће следећа исплата од 30 евра бити у новембру, док ће у септембру додатну помоћ од 50 евра добити пензионери.

„Као држава показали смо да своје обећање спроводимо у дан и у динар, а тако смо радили и са првим и са другим и сада са трећим пакетом мера“, каже Мали.

Економија се опоравља брже него што смо планирали

Министар финансија Србије је изјавио да се српска економија од кризе изазване пандемијом вируса корона опоравља брже него што је планирано и да се очекује да ће Србија ове године остварити привредни раст већи од шест одсто.

Мали је истакао да је у мају остварена већа наплата прихода по свим категоријама пореских прихода – порез на добит правних лица, порез на доходак грађана, ПДВ и приход од акциза.

„Економија се опоравља брже него што смо мислили“, рекао је Мали.

Навео је да је раст у првом кварталу ове године износио 1,7 одсто, док је на нивоу целе ЕУ тај износ у просеку био минус 1,7 одсто.

Мали је подсетио да су пројекције раста ММФ-а за Србију шест одсто, Светска банка прогнозира пет одсто, док Европска комисија прогнозира раст од 5,3 одсто.

„У априлу нам је индустријска производња порасла 33,9 одсто у односу на април прошле године. Неко ће рећи да смо прошле године у априлу били затворени и да су зато бољи резултати, међутим ако се погледа индустријска производња у односу на просек целе прошле године, опет је порасла 5,8 одсто“, објашњава Мали.

За други квартал, с наплатом из маја и порастом индустријске производње, Мали наводи да се очекује да ће раст у другом кварталу бити између 10,8 до 11,2 одсто у односу на други квартал прошле године.

Истиче да су све то показатељи да ће Србија ове године остварити стопу раста већу од шест одсто.

На борду ММФ 18. јуна усвајање аранжмана са Србијом

Очекујемо да ће 18. јуна Управни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) усвојити нови аранжман Србије с том финансијском институцијом, изјавио је Мали.

Министар је подсетио да је нови аранжман са ММФ-ом јуче усвојен на седници Владе Србије.

„Аранжман са ММФ-ом је за нас веома важан, јер осим тога што смо остварили велики успех до сада, ми хоћемо да наставимо још јаче и интензивније са структурним реформама – реформама јавних предузећа, реформе Пореске управе, улагање у обновљиве изворе енергије, у зелену економију“, рекао је Мали.

То су, истиче, приоритети, док ММФ даје кредибилитет свим тим реформама.

Мали је додао да је и овај, као и претходни аранжман са ММФ-ом, саветодавног, а не финансијског карактера.

ТопПрес/ Извор: Танјуг